Greek-Turkish Relations

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου: Την ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χ. Ακάρ βρίσκοταν στην Αθήνα έδωσε εντολή για άσκηση με πυρά στο Αιγαίο - Καμμένος: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» (βίντεο)


Νέα απίστευτη πρόκληση από την Τουρκία.Την ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της  Χ. Ακάρ βρίσκονταν στην Αθήνα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο, έδωσε εντολή για άσκηση με πυρά στο Αιγαίο.Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Τακτική αιφνιδιασμού από την Τουρκία για δεύτερη συνεχομένη ημέρα, ανακοίνωσε την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά, με προειδοποίηση μόνο ολίγων ωρών, αυτή την φορά στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Την ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χ. Ακάρ βρίσκονταν στην Αθήνα και είχε συνομιλίες και με τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, η Τουρκία ανακοίνωνε με την NAVTEX 484/17 την διεξαγωγή άσκησης από τις 20.00 έως τις 23.00 το βραδυ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Αη Στράτη.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δυο τουρκικές NAVTEX (482/17 και 483/17) οι οποίες χαρακτήριζαν άκυρες δυο ελληνικές NAVTEX υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, συμφωνημένη περιοχή παροχής υπηρεσιών NAVTEX ,που να εχει εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ.

Καθως μάλιστα οι δυο ελληνικές NAVTEX (257/17 και 110/17) είχαν εκδοθεί για να ακυρώσουν τις τουρκικές αναγγελίες για την άσκηση με πυρά στην περιοχή των Ψαρών και την άσκηση Ερευνας και Διάσωσης στο Καστελοριζο, είναι προφανες ότι η Αγκυρα επιδιώκει την πλήρη αμφισβήτηση οποιασδήποτε οριοθέτησης ακόμη και περιοχών άσκησης αρμοδιοτήτων ,όπως η Έρευνα και Διάσωση και η παροχή πληροφοριών ναυσιπλοΐας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο.

Το ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθεί βήμα-βήμα τις κινήσεις των Τούρκων:

Δεν αποκλείει περεταίρω κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ο Πάνος Καμμένος σε περίπτωση που οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν βολές επιφανείας κατά τη διάρκεια της άσκησης «Θαλασσόλυκος». Παράλληλα σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο βρίσκεται και το Δ΄σώμα στρατού.

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με σοβαρότητα, με σωφροσύνη. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οπως κάνουν κάθε ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Τέλος, και ο  Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, έδωσε τελεσίγραφο στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρήσει η Τουρκία.

Αυτή η τακτική της Τουρκίας εντάσσεται βεβαίως στην γενικευμένη αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και στην προσπάθεια επιβολής δια των απειλών «ειδικού καθεστώτος» για τον διαμοιρασμό και την συγκυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR