Kλιμακώνει ραγδαία η Άγκυρα τις προκλήσεις της και δείχνει ότι από αύριο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε πορεία σύγκρουσης. Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν πριν λίγο άλλη μία παράνομη NAVTEX (443/17) με την οποία δεσμεύουν περιοχή Δυτικά της Κύπρου πλησίον της περιοχής του οικοπέδου 6 για διεξαγωγή άσκησης με πυρά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 3/5.
Ο Τούρκος αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου βαπτίζει την πολεμική επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» και τονίζει πώς σε αυτή συμμετέχουν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, σταθμοί ραντάρ και βεβαίως μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη επιτήρησης. Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ περιγράφει μία επιχείρηση η οποία έχει σαν στόχο την επιβολή κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνδέσει σαφώς με την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Λευκωσία.
Εντύπωση προκαλεί η χρονική σύμπτωση των πολεμικών διεκδικήσεων της Τουρκίας καθώς ένα τουρκικό μεταφορικό αεροσκάφος A400m έφθανε στο Σότσι καθώς αύριο θα συναντηθούν οι Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν για να συζητήσουν το συριακό και πιθανότατα θα ανακοινωθεί η αγορά ή όχι των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Τις τελευταίες ώρες ακούγονται πολλές φωνές στην Άγκυρα που μιλούν για προσάρτηση της "Β.Κύπρου, μία άποψ η οποία ακούγεται πολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες.
Άλλωστε, λίγες ημέρες πριν, ο Bulut είχε πει:
«[Κατεχόμενη Κύπρος] είναι μια υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας … Υπάρχει ένας πρόεδρος, ένας πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο εκεί, και η Τουρκία είναι ουσιαστικά πληρώνει για αυτές τις δαπάνες», είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν απηχώντας τις απόψεις φυσικά του ίδιου του Τούρκου προέδρου.
Άλλωστε το κείμενο που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Σινιρίογλου “δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”.
O Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με το έγγραφο πρόκληση η Τουρκία δηλώνει ότι «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα» και παραπέμπει επίσης στην επίσημη δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Απριλίου.