Συμφωνία κατ 'αρχήν για την προμήθεια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 ανακοίνωσε ο Τούρκους ΥΠΕΞ, προκαλώντας «παγωμάρα» στην Αθήνα και σε άλλες χώρες.
Σε μια συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την συμφωνία προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στο ελληνικό αμυντικό δόγμα.
«Έχουμε [ για τα συστήματα αυτά], καταλήξει σε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μεταφοράς τεχνολογίας, της συμπαραγωγής και της τιμής. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν θα συμβεί» , δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε οι ηγέτες των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν θα συζητήσουν το θέμα της παροχής ρωσικών πυραύλων S-400 στις 3 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης διμερής συνάντησης στο Σότσι.
Τον Μάρτιο του 2017, και πάλι το θέμα της αμυντικής συμφωνίας είχε τεθεί στις συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, χωρίς να ακούσουμε κάτι νέο.
Ρισκάροντας μια πρόβλεψη όσο «δύσκολη» και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως εκτιμάται, τονίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει πυραύλους S-400…ποτέ.
Πρώτον διότι η Κίνα που είναι σύμμαχος της Μόσχας παρακαλάει τους Ρώσους εδώ και τρία χρόνια για αυτό το θέμα και πριν μερικές ημέρες η Μόσχα αποφάσισε να το προωθήσει .
Δεύτερον διότι η Τουρκία θα δύνανται να κτυπήσει με ασφάλεια ρωσικά αεροσκάφη , πλοία στο Βόσπορο και στην Βόρεια Συρία, επειδή πάντα απαιτεί τους κωδικούς των συστημάτων όπως έκανε και με τις ΗΠΑ .
Τρίτον, διότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον μη ελεγχόμενο «Σουλτάνο» Ερντογάν να αποκτήσει οπλικά συστήματα «γεωπολιτικού χαρακτήρα» με τα οποία κινδυνεύουν αμερικανικές δυνάμεις.
Τέταρτον, το ΝΑΤΟ θα κατηγορήσει τους νέο-οθωμανούς για αθέτηση συμφωνιών και εισαγωγή «εχθρικών οπλικών συστημάτων» εκτός της συμμαχίας τα οποία δεν θα είναι συμβατά με αυτά των υπολοίπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Ισραηλινών, οι τουρκικοί S-400 θα έχουν ειδικό λογισμικό το οποίο το έχει αποδεχτεί η Άγκυρα!
Το λογισμικό αυτό θα δίνει την δυνατότητα στη Μόσχα να υποκλέψει πληροφορίες του ΝΑΤΟικού συστήματος αεράμυνας.
Πέμπτον, διότι υπάρχουν κάποιοι στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και γνωστό δημοσιογράφο, οι οποίοι ενδεχομένως να δύνανται να «επηρεάσουν» μια τέτοια συμφωνία .
Πάντως πρόκειται για μέγα θέμα, το οποίο έχει προκύψει στο ΝΑΤΟ αλλά και σε αξιωματούχους των ΗΠΑ για την «επικείμενη» προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος το οποίο όπως αναφέρεται δεν πρόκειται να «διασυνδεθεί» με τα αντίστοιχα νατοϊκά σε καμία των περιπτώσεων.
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph, καμία από τις δύο πλευρές δεν δημοσιοποιεί οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της συμφωνίας, και γι ‘αυτό πολλοί ειδικοί του χώρου άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει τη σταδιακή απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ».
Ρωσία και Τουρκία φέρονται να είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph.
Έμπειροι όμως ξένοι και Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές λένε ότι είναι αρκετά σαφές ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα εξοργιστούν σφόδρα εφόσον η Τουρκία εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα στο έδαφος της που είναι ταυτόχρονα έδαφος χώρας μέλους της συμμαχίας , διότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να διαρρεύσουν εμπιστευτικές στρατιωτικών πληροφοριών της συμμαχίας στην Μόσχα.
«Ήδη το όλο ζήτημα έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η κυοφορούμενη πιθανή απόσυρση της Τουρκίας από τα βασικά μέλη της συμμαχίας», εκτιμά ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Σεργκέι Γερμάκωφ, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του ρωσικού υπουργείου άμυνας .
Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια περίπου 600 χιλιομέτρων και δραστικό βεληνεκές 400 χιλιομέτρων με ταχύτητα 17.000χλμ/ώρα, μεγαλύτερη από κάθε υπάρχον μαχητικό αεροσκάφος.
Οι πύραυλοι S-400 είναι ένα τρομερό όπλο στα «χέρια» αυτού που το έχει. Εντάχθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία με το ρωσικό στρατό το 2010. Κάθε πυροβολαρχία S-400 διαθέτει οκτώ εκτοξευτές, το κέντρο ελέγχου, ραντάρ και 14 πυραύλους.
https://youtu.be/I5It-gBMNoI?t=1
https://youtu.be/KYdU_FpF4ug
https://youtu.be/HNCo-OUH6Iw?t=1
https://youtu.be/iPn-XwUy_4M
https://youtu.be/R1XJhMGAma0?t=4