File

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» - Πως και γιατί οι εξελίξεις στη Συρία μπορούν να μας επηρεάσουν

Οι εξελίξεις στη Συρία παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι κύριοι λόγοι είναι δύο: Πρώτον γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και μιλάμε βεβαίως για την Τουρκία. Δεύτερον μπορεί αν συνεχιστεί η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν αποκλείεται κατά κάποιο τρόπο να εμπλακεί και η Ελλάδα και να έρθει σε δύσκολη θέση για τις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με το που ενημερώθηκε ξημερώματα της Παρασκευής ότι έγινε αιφνιδιαστική επίθεση με Tomahawk των ΗΠΑ στη Συρία μπήκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις πρώτες πρωινές ώρες και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία για το τι ακριβώς συνέβη και πώς την Ελλάδα μπορούν να την επηρεάσουν οι εξελίξεις.

Κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της βάσης της Σούδας στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Ματίς και του ζήτησε να την επισκεφθεί. Τί θα γινόταν όμως αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τη Σούδα ως ορμητήριο για την επίθεση τους κατά ρωσικών στόχων στη Συρία; Μάλλον είναι ένα πρόβλημα που η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά της... Αριστεράς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι ισχυρές και ακόμη ισχυρότερες οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Οι Έλληνες είναι φιλορώσοι και κατά βάση αντιαμερικανοί. Επίσης ο πόλεμος που γίνεται στη Συρία είναι των ισλαμιστών κατά των Ορθοδόξων Χριστιανών. Συνεπώς η κυβέρνηση τι θα έπραττε αν η βάση της Σούδας χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό πλοίων που θα εκτόξευαν πυραύλους cruise ή αεροσκάφη εξορμούσαν για τον βομβαρδισμό της Συρίας;

Στο παρελθόν οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει και άλλες ελληνικές βάσεις, όπως αυτή του Αράξου. Επί τους παρόντος φαίνεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν Στόλο σε απόσταση βολής από τη Συρία και έχουν εναλλακτικές βάσεις για την απογείωση των αεροσκαφών τους. Οπότε η Ελλάδα επί τους παρόντος δεν μπορεί να εμπλακεί στην υπόθεση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί και αυτό έχει τη σημασία του πως μόλις μία ημέρα πριν το βομβαρδισμό της Συριακής αεροπορικής βάσης από τους Αμερικανούς ολοκληρώθηκε η άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία συμμετείχαν μαχητικά τόσο από τις ΗΠΑ (12 στον αριθμό) όσο και από το Ισραήλ (αντίστοιχος αριθμός). Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο και για πρόβα επίθεση στη Συρία ή και στο Ιράν από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις.

Με τις ΗΠΑ επίσης αυτή την περίοδο, όπως επίσης και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναπτύξει μία ισχυρή σχέση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην κεντρική Ευρώπη. Έτσι οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα ρευστές στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να πάρει η μπάλα και την Ελλάδα.

Κάπου εδώ μπαίνει και ο παράγοντας Τουρκία. Η υπόθεση της Συρίας επηρεάζει τη γειτονική χώρα που έχει εισβάλει στα εδάφη της δήθεν για να χτυπήσει τον ISIS αλλά με αντικειμενικό σκοπό να πλήξει τους Κούρδους και να επωφεληθεί εδαφικά. Δεν είναι όμως ο λόγος αυτός που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση.

Οι φόβοι έγκειται στο ότι με τον προσοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία η Άγκυρα μπορεί να στήσει μία κρίση στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ για να προωθήσει τις αξιώσεις και να δηλώσει παρών στο ενεργειακό παιχνίδι που γίνεται. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή η Τουρκία απείλησε την Κύπρο πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνουν έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου από το οικόπεδο 6 και έθεσε έντονα το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης όλων των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο Αιγαίο η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη με προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα. Ερευνητικά σκάφη κάνουν βόλτες στο Αρχιπέλαγος, οι Τούρκοι επέστρεψαν στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όπως και στις εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να τα αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν.

Τις προκλήσεις με στρατιωτικά μέσα στηρίζει και με την πολεμική ρητορική της η τουρκική πολιτική ηγεσίας. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πρόσφατα θέλησε να θυμίσει πώς ήταν επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που οι Έλληνες ρίχθηκαν στη θάλασσα θέλοντας δήθεν να απαντήσει σε βουλευτή της αντιπολίτευσης. Το δημοψήφισμα την Κυριακή του Πάσχα προμηνύει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητα τους το τελευταίο διάστημα και για τις ημέρες του Πάσχα αναμένονται ακόμη πιο εντατικές... περιπολίες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR