Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων στην Βαλτική και ειδικά στο Καλίνιγκραντ, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές σε αντίποινα για την μεταστάθμευση νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, κρίνοντας την ως «αποσταθεροποιητική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Πρόκειται για την υλοποίηση από την πλευρά του ΝΑΤΟ της αρχαίας ελληνικής παροιμίας «τα εμα εμα, τα εσα εμα»
Η Μόσχα και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, (οπως σας ενημερώσαμε πρώτοι ΕΔΩ) αποφάσισε την αποστολή πυραύλων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας ως μία αρχική κίνηση των προθέσεων του.
Στην συνέχεια αποφασίσθηκε η μετακίνηση αντιπυραυλικών κινητών μονάδων S-400 επιφανείας-αέρος με πυρηνικές δυνατότητες καθώς και πυραύλων Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Αυτό ήταν που « πόνεσε» πιο πολύ τους Αμερικανούς διότι η Πολωνία και η Γερμανία στοχοποιούνται αμέσως από τους ρωσικούς πυραύλους, και στους κατοίκους αυτών των χωρών υπάρχει ήδη έντονη δυσαρέσκεια για τα «παιχνίδια» της Ουάσιγκτον στην περιοχή αυτή.
Διότι όπως και να το κάνουμε όταν υπάρχει η δράση (ΝΑΤΟ στην Βαλτική) υπάρχει και η αντίδραση (ρωσικοί πύραυλοι στο Καλίνγκραντ).
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος John Kirby, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει υλοποιήσει απειλές περί μετακίνησης πυραύλων Iskander της στο Καλίνινγκραντ πολλές φορές κατά την τελευταία δεκαετία σε απάντηση μιας ποικιλίας εξελίξεων στην Ευρώπη, καμία από τις οποίες δεν απαιτεί όμως μια τέτοια στρατιωτική αντίδραση".
« Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από λόγια ή πράξεις που δεν συνάδουν με το στόχο της προώθησης της ασφάλειας και της σταθερότητας», κατέληξε ο ίδιος.
Μόνο που αυτό δεν αποτελεί την αλήθεια για την επιθετική στάση του ΝΑΤΟ , με την συνεχή περικύκλωση της ρωσικής επικράτειας . Η στάση της Μόσχας έπρεπε να είναι αναμενόμενη από την ηγεσία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Η ανάπτυξη των πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ «τοποθετεί» τεράστιες εκτάσεις της Ευρώπης στο στόχαστρο του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς της Μόσχας, αναφέρουν Αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές .
Με βεληνεκές περίπου 400 χλμ , ο πύραυλος Iskander θα μπορούσε να πλήξει στόχους όπως το Βερολίνο, η Βαρσοβία και κομμάτι της Σουηδίας με ατομικές κεφαλές.
Ο δε πύραυλος «Bastion», είναι σε θέση να προστατεύει 600 χιλιόμετρα ακτογραμμής, καταστρέφοντας πολεμικά πλοία διαφόρων κατηγοριών που μπορεί να κινούνται ανεξάρτητα ή ως μέρος νηοπομπών ή σε συνδυασμό με αεροσκάφη.
Ο Μιχαήλ Μπαραμπάνωφ , ένας ανώτερος ερευνητής του ινστιτούτου που εδρεύει στη Μόσχα, και ασχολείται με την ανάλυση στρατηγικών τακτικών και τεχνολογιών το οποίο συμβουλεύει το ρωσικό υπουργείο άμυνας, προειδοποίησε ότι πλέον είναι "αναπόφευκτο" ότι το Κρεμλίνο θα αναπτύξει τους πυραύλους εκεί σε μόνιμη βάση από το 2019.
Από εδώ το είχαν από εκεί το είχαν οι μεγάλες δυνάμεις ξανατοποθέτησαν ένοπλες δυνάμεις και βαλλιστικούς πυραύλους και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος, .... με τα πρώτα θύματα ενός ενδεχόμενου παγκοσμίου πολέμου να είναι σίγουρα Ευρωπαίοι πολίτες.
https://youtu.be/7HnwJU-zRNc?t=17
https://youtu.be/cbKdcpr3BK4?t=1
https://youtu.be/WY3eYrSe5Y0?t=4