World

Ο Ερντογάν ετοιμάζει 30.000 φανατικούς στρατιώτες ως φρουρά του καθεστώτος μετά το πραξικόπημα- Καταργεί τον πρωθυπουργό και γίνεται ο ανώτατος άρχων! (βίντεο)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η Τουρκία θα προσλάβει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες φανατικά  πιστούς στο ισλαμικό κόμμα, επίσημα  για να καλυφθούν οι ελλείψεις μετά τις χιλιάδες αποτάξεις στελεχών  από τον στρατό στον απόηχο του πραξικοπήματος, ανεπίσημα για να αποτελέσουν το «στρατό του Ερντογάν» μέσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εντομεταξύ οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι ο «σουλτάνος» καταργεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και γίνεται ο ανώτατος άρχων μέχρι το 2029.

Το κρατικό Πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν  στόχο να προσλάβουν 30.159 προσωπικό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στον απόηχο των μαζικών αποτάξεων μετά το πραξικόπημα.

Αυτές οι προσλήψεις θα περιλαμβάνουν  1.322 αξιωματικούς, 3.547 υπαξιωματικούς , 7159 εκπαιδευμένους στρατιώτες και 11.907 στρατιώτες ΕΠΟΠ, σύμφωνα με το πρακτορείο  ειδήσεων.

Τονίζεται  ότι δεκάδες χιλιάδες  Τούρκοι στρατιωτικοί  είτε  κρατούνται είτε αποτάχθηκαν στον απόηχο της  απόπειρας πραξικοπήματος.

Περίπου 9.300 στρατιωτικό προσωπικό του στρατού έχει  συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων 118 στρατηγών  και ναυάρχων , ενώ πολλοί  άλλοι αναζητούνται ακόμη .

Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η απόταξη τόσων χιλιάδων στελεχών  στον τουρκικό  στρατό μετά το  πραξικόπημα δεν έχει επηρεάσει τις δραστηριότητές του , επικαλούμενες την εισβολή στη Συρία πριν από ένα μήνα μετά το  αποτυχημένο πραξικόπημα.

agyra

Ωστόσο, οι έμπειροι αμυντικοί αναλυτές  αναφέρουν  ότι το πλήγμα στο ηθικό και στην αποτελεσματικότητα   των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων  υπήρξε σοβαρότατο , με το θέμα της  έλλειψης πιλότων να είναι ιδιαίτερα οξύ.

Ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε σε συνέντευξή του τον Αύγουστο ότι η Τουρκία είχε ανάγκη  πιλότων και αυτό "δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια μέρα."

Η γείτονες σύμφωνα με έγκυρα αμυντικά ινστιτούτα και έμπειρους αναλυτές πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσουν έναν  αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό τους που όμοιο τους είχαν να ζήσουν από την εποχή του Σουλτάνου Βαγιαζήτ που συνέλαβε ο Ταμερλάνος και  τον έκλεισε σε κλουβί.

http://www.hurriyetdailynews.com/-.aspx?pageID=238&nID=106200&NewsCatID=339

https://youtu.be/zjyCykJGtlU?t=1

«Δεν θα υπάρχει πρωθυπουργός στο νέο σύστημα»

Η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο της χώρας να ηγείται ο ίδιος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αποτελεί τον πυρήνα της πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης την οποία κατέθεσε το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Ο υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρντογλου σημείωσε ότι θα υπάρχουν ένας ή δύο αντιπρόεδροι της χώρας, ως υφιστάμενοι του προέδρου.

«Υπάρχει πρόεδρος και πιθανότατα αντιπρόεδρος, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να υπάρξουν και περισσότεροι του ενός αντιπρόεδροι», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής του κράτους το 2014, επιθυμεί ένα σύστημα με ισχυρές εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως το αντίστοιχο των ΗΠΑ.
Το AKP χρειάζεται 330 ψήφους στην Εθνοσυνέλευση των 550 βουλευτών ώστε να θέσει τη συνταγματική αναθεώρηση σε δημοψήφισμα.

Πιθανολογείται ότι το ακροδεξιό, κεμαλικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα στηρίξει την πρόταση, οδηγώντας σε δημοψήφισμα την άνοιξη του 2017.
«Εκείνο που επιδιώκεται είναι ένα σύστημα όπου η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία θα λειτουργούν διακριτά», δήλωσε ο κ. Έρντογλου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πρόωρα, αλλά το 2019.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με βάση το νέο σύστημα, θα μπορεί να υπηρετήσει για δύο πενταετείς θητείες, ωστόσο το «ρολόι» θα ξεκινήσει από το μηδέν το 2019, οπότε ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε θεωρητικά να μείνει στην εξουσία έως το 2029.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR