File

Νατοϊκή άσκηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Κρήτη «κόντρα» στη ρωσική αρμάδα της Μεσογείου

Άσκηση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στο Μυρτώο Πέλαγος και μέχρι τα βόρεια της Κρήτης, κόντρα στις ασκήσεις που πραγματοποιούν οι Ρώσοι στις νότιες περιοχές της Κρήτης και μέχρι τα παράλια της Συρίας προκειμένου να διατηρήσουν τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει στην ανατολική Μεσόγειο σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, στην άσκηση που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου και είναι ηλεκτρονικού πολέμου, θα συμμετάσχει αριθμός μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (κυρίως F-16) και από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού τρία πλοία, μεταξύ των οποίων δύο φρεγάτες.

Ο χώρος διεξαγωγής, όπως είπαμε, είναι το Μυρτώο Πέλαγος και η περιοχή μέχρι βόρεια της Κρήτης. Η άσκηση του ΝΑΤΟ συνδέεται με τα γυμνάσια που κάνει η ρωσική Αρμάδα στην περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Κρήτη μέχρι την Κύπρο και ανοιχτά της Συρίας.

Να σημειωθεί πώς πρόσφατα, νότια της Κρήτης και εντός του FIR Αθηνών ρωσικά πλοία που πραγματοποιούσαν ασκήσεις εντόπισαν ολλανδικό υποβρύχιο που έπλεε στην περιοχή με Νατοϊκό «καπέλο» να τα κατασκοπεύει. Τα ρωσικά πλοία εντόπισαν το «εχθρικό» υποβρύχιο με τις ανθυποβρυχιακές συσκευές που διαθέτουν και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον.

Είναι προφανές πώς η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεδομένων των εξελίξεων στη Συρία μυρίζει «μπαρούτι» και φαίνεται πώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκεται και η Ελλάδα. Είτε συμμετέχοντας σε ασκήσεις της Συμμαχίας που έχουν στόχο την επίδειξη της... σημαίας είτε συνηγορώντας στην παρουσία Νατοϊκών δυνάμεων στο FIR Αθηνών για γυμνάσια και «ανοίγοντας» τη βάση της Σούδας.

Αξίζει να σημειωθεί πώς στη συγκεκριμένη Νατοική άσκηση που διεξάγεται από σήμερα στο Αιγαίο, η Τουρκία επιχείρησε να προβάλει της αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Ενώ οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2432/16 που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου ανήγγειλαν τη διεξαγωγή της Νατοϊκής άσκησης ηλεκτρονικού πόλεμου για το διάστημα από 14-16 Νοεμβρίου, η Τουρκία έσπευσε να αντιδράσει με δυο ΝΟΤΑΜ, κηρύσσοντας άκυρη την ελληνική αναγγελία.

Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4999/16 υποστήριξε ότι η Ελλάδα με τον σχεδιασμό της άσκησης παραβιάζει την υποχρέωσή της από τις Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση του Αη Στράτη και με την ΝΟΤΑΜ Α5012/16 η απαιτεί από την Ελλάδα να επανασχεδιάσει την άσκηση γιατί επικαλύπτει το πεδίο βολής που παράνομα έχει δεσμεύσει η Τουρκία για περίοδο 12 μηνών στην καρδιά του Αιγαίου, θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις και ανταλλαγή διαβημάτων με την Αθήνα.

Η Αθήνα απάντησε φυσικά δηλώνοντας ότι η μόνη αρμόδια αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ, και απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης του Αη Στράτη, ενώ παραπέμπει στην NOTAM A2641/15, με την οποία η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει την προκλητική εκ μέρους της Τουρκίας δέσμευση, από πέρυσι τον Δεκέμβριο, μεγάλων περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR