File

Πως η ελληνική υποχωρητικότητα οδήγησε τον Ρ.Τ. Ερντογάν να διεκδικεί ακόμη και τη... Θεσσαλονίκη

Ο λαός λέει δώσε θάρρος στο χωριάτη να... Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Η ελληνική υποχωρητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι απαντήσεις μέσω “κύκλων” του υπουργείου Εξωτερικών και η λογική ότι θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με τους γείτονες και προωθούμε ΜΟΕ είναι αυτές που οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο να διεκδικεί μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε για όσους ξέχασαν πώς το δόγμα Νταβούτογλου μιλούσε για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες και αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπα με όλους (Συρία, Ιράκ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα κ.α.) και η πολιτική αυτή της βγαίνει, γιατί κανείς από τη Δύση, δεν τολμάει να αντιμετωπίσει τον Ρ.Τ. Ερντογάν ή να τον μαζέψει όσο και αν τον θεωρούν παράφρονα ή “ψυχιατρική περίπτωση”. Γιατί απλά έχουν συμφέροντα.

Και εδώ είναι το τραγικό λάθος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει σχέσεις με ισχυρούς “παίχτες” στην περιοχή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας. Είδαμε πρόσφατα πώς ο Τούρκος πρόεδρος εκεί που βρίσκονταν στο καναβάτσο από την Ρωσία “σηκώθηκε” και συνάπτει συμφωνίες και πάλι με τη Μόσχα.

Ας έρθουμε όμως πάλι στα ελληνοτουρκικά. Πριν από μερικές βδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και ζήτησε επί της ουσίας την αναθεώρηση της, ταυτόχρονα και των συνόρων ή της ιδιοκτησίας ελληνικών νησιών. Πως απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών; Μέσω “κύκλων”. Αν είναι ποτέ δυνατόν.

Η Αθήνα έδειξε να αιφνιδιάζεται και να απαντά σπασμωδικά χωρίς επί της ουσίας να λέει και να κάνει τίποτα σε αυτή την απίστευτη πρόκληση. Έγινε την επόμενη ημέρα ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου για να πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πώς τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν συνάδουν με το κλίμα καλής γειτονίας και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της συμφέροντα.

Αυτό ήταν. Πήγε και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και παρακολουθήσει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων την διεξαγωγή του “Παρμενιών 2016” και τέλος. Πίστεψαν ότι η Άγκυρα θα σταματήσει τις προκλήσεις ή η κλιμάκωση της θα τερματίζονταν στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Αν όντως συμβαίνει αυτό τότε η κατάσταση είναι από σοβαρή έως εξαιρετικά κρίσιμη.

Όλοι προειδοποιούσαν, τόσο οι διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί πώς η Τουρκία αυξάνει επικίνδυνα την ένταση όχι μόνο σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό, ιδίως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να συσπειρώσει την κοινή γνώμη. Κι αυτό ένας τρόπος υπάρχει να το κάνει.

Να δείχνει τα νέο-οθωμανικά του σχέδιο. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα όταν με σειρά ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι ήθελαν να δεσμεύσουν ολόκληρο το Αιγαίο για να κάνουν ασκήσεις, αμφισβήτησαν ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο με αφορμή ασκήσεις των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και έστειλαν υποβρύχια τους να κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, εκτός των περιοχών που είχαν δεσμεύσει για SUBNOTE.

Πριν από μερικές ημέρες οι Τούρκοι αμφισβήτησαν με επιστολή που έστειλαν στα Ηνωμένα Έθνη την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας πώς έχει “απαράγραπτα” δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

Και φτάσαμε στη χθεσινή πρόκληση που ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει και τη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι επιχείρησαν θέλησαν να κρυφτούν πίσω από τη λέξη “δημοψήφισμα”. Αν υπήρχε ή όχι στην αναφορά του Τούρκου προέδρου προκειμένου η δυτική Θράκη να περάσει στην Τουρκία. Το μέγεθός της πρόκλησης ήταν ωστόσο κολοσσιαίο.

Κι αν αυτή τη φορά το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και με σκληρή ανακοίνωση... ο χωριάτης έχει ήδη ανέβει στο κρεβάτι. Το επέτρεψε η υποχωρητικότητα, η ενδοτικότητα και η ανοχή στις προκλήσεις της Άγκυρας. Και για να μην ρίχνουμε τα βάρη μόνο στην σημερινή κυβέρνηση, η τακτική αυτή πάει πολλά χρόνια πίσω. Από τα Ίμια του Σημίτη και το “ευχαριστώ τους Αμερικάνους”, στις κουμπαριές του Καραμανλή, το φύτεμα ελιών του Παπανδρέου και το “καζάν – καζάν” του Σαμαρά.

Η χώρα έχει ανάγκη από πατριώτες. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η πολύ ευγένεια βλάπτουν. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές προς την αντίπερα όχθη. Και για να μην βιαστούν κάποιοι να μας κατηγορήσουν ως “πολεμοκάπηλους” θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πώς ο αφοπλισμός της χώρας που επετράπη τα τελευταία χρόνια να συμβεί μέσα από τα μνημόνια και οι απαντήσεις μέσω “κύκλων” τα σχέδια των Τούρκων εξυπηρετούν.

Αν δεν υπήρχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις που κρατάνε ακόμη παρά το σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση χάριν, στο έμψυχο δυναμικό τους, τότε ίσως τα πράγματα να μην ήταν όπως είναι. Ας το σκεφτούν πολύ καλά οι κυβερνώντες και ας σπεύσουν να εκμεταλλευτούν έστω και τώρα τις στρατηγικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR