World

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε αιφνιδιαστικά τις προμήθειες πετρελαίου στην Αίγυπτο λόγω των στενών σχέσεων με την Μόσχα

Αιφνιδιαστικές κυρώσεις δέχθηκε το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι λόγω της στενής γεωπολιτικής πλέον σχέσης του με την Ρωσία, σε συνδυασμό με το γεγονός της δημιουργίας στρατιωτικής βάσης με μορφή leasing στην χώρα.   

Αν  και η  Σαουδική Αραβία έχει συμμαχήσει με την Αίγυπτο, παρατηρητές επισημαίνουν τις τεράστιες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα  ειδικά της ρωσικής επιρροής στην χώρα, αναφέρει έγκυρο  ρωσικό δημοσίευμα .

Η σαουδαραβική εταιρεία Aramco παρέχει 700.000 τόνους προϊόντων διύλισης πετρελαίου στην Αίγυπτο μηνιαίως, αλλά το Ριάντ διέκοψε αιφνιδιαστικά τις προμήθειες αυτές στην χώρα από την αρχή του μήνα, τόνισε  Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Reuters.

Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco ενημέρωσε την Αίγυπτο για την αναστολή της προμήθειας προφορικά, ανέφερε και το CNBC . Ο λόγος επισήμως,  για την αιφνιδιαστική  διακοπή παραμένει ακόμη ασαφής.

Η συμφωνία που είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Ριάντ και Κάιρο αφορά  την παροχή 700.000 τόνων προϊόντων διύλισης πετρελαίου μηνιαίως για πέντε χρόνια.

Η αξία της ξεπερνάει τα 23 δις δολάρια και  υπεγράφη μεταξύ της Saudi Aramco και της Aigyptian General Petroleum Corporation (EGPC) κατά την επίσκεψη τoυ Σαουδάραβα βασιλιά Salman στην Αίγυπτο το περασμένο έτος.

Είναι επίσης γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει συμβάλει με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην αιγυπτιακή οικονομία με μορφή  επιχορηγήσεων, δανείων και εμπορικών  συμφωνιών  μετά την ανατροπή του κινήματος της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Ωστόσο, ορισμένοι διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές επεσήμαναν τις τεράστιες  πλέον πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά την στάση που τήρησε το  καθεστώς Αλ Σίσι, λαμβάνοντας θέση υπέρ της Ρωσίας στον ΟΗΕ για το συριακό ζήτημα , τότε ακριβώς η Σαουδική Αραβία διέκοψε αιφνιδίως  τις παροχές πετρελαίου στην Αίγυπτο.

Έτσι η Αίγυπτος μια μεγάλη και πολυπληθής χώρα με τεράστιες  ενεργειακές ανάγκες θα στραφεί  ολοκληρωτικά στην Μόσχα δημιουργώντας μια «ενεργή γέφυρα» με το καθεστώς Πούτιν,  σε όλα τα ζητήματα με άμεση επίδραση  στην γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας άλλος λόγος ο οποίος σαφώς ενόχλησε σφόδρα το Ριάντ,  είναι η μεταστροφή του  Καΐρου στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση  δύο νησιών στην  Ερυθρά Θάλασσα από την Αίγυπτο στην Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε από το ανώτατο Αιγυπτιακό δικαστήριο και σίγουρα δεν έχει «μέλλον».

Αυτό που είναι απολύτως κατανοητό είναι ο Αλ Σίσι παίρνει θέση σαφώς υπέρ της Μόσχας , αλλάζοντας τον ρου των γεγονότων σε ολόκληρη την Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR