World

«Στα άκρα» η σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ – Η αναστολή της συνθήκης για το πλουτώνιο είναι μόνο η αρχή!

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πώς πηγαίνει στα άκρα. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η απόφαση του Β.Πούτιν να αναστείλει προσωρινά με διάταγμα που υπέγραψε χθες τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον πέντε συμφωνίες που μπορούν να ανασταλούν αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει στη γραμμή της σύγκρουσης με τη Μόσχα.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν για το πλουτώνιο ορίζει ότι υπήρχε απειλή για τη στρατηγική σταθερότητα, ως αποτέλεσμα της εχθρικής στάσης των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της αδυναμίας της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάθεση των πλεοναζόντων όπλων πλουτωνίου.

Και όπως είπαμε έρχεται και συνέχεια. Ποιές είναι οι συμβάσεις που μπορούν να ανασταλούν από τη Ρωσία;

1. «Συμφωνία Nunn-Lugar»

Πιθανή αποχώρηση από τη συμφωνία-πλαίσιο για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την οποία η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μαζί παρακολουθούν για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών και ελέγχουν τον αριθμό τους. Η συμφωνία αυτή είναι γνωστή στο κοινό ως «σύμβαση Nunn-Lugar» και υπεγράφη στις 14 Ιουνίου του 2013.

2. Συμφωνία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας

Τέθηκε σε ισχύ μεταξύ των δύο χωρών στις 11 Ιανουαρίου του 2011 με στόχο τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας. Το έγγραφο δημιούργησε μια νομική βάση για τη μακροπρόθεσμη αμερικανο-ρωσική συνεργασία στον τομέα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και για τις ρωσικές και τις αμερικανικές βιομηχανές.Η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

3. START-3

Η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών πυραύλων. Η συμφωνία START-3 υπεγράφη από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Απρίλιο του 2010. Τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011 και έχει σχεδιαστεί για 10 χρόνια.

4. CFE Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Υπεγράφη στις 19 Νοεμβρίου του 1990 στο Παρίσι μεταξύ των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Έθεσε την ισορροπία των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων των δύο στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ περιορίζει τη δυνατότητα τοποθέτησης συμβατικών όπλων υς κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των δύο μπλοκ. Σε απάντηση στην δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία στις 10 του Μαρτίου του 2015 αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Μικτής Συμβουλευτικής Ομάδας.

5. Η συνθήκη INF

Το 1987, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που απαιτεί από τα μέλη να μην παράγουν, δοκιμάζουν και αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους τύπου cruise σε συγκεκριμένο φάσμα και ύψος. Η Ρωσία, ως διάδοχος της ΕΣΣΔ, δεσμεύεται από τη σύμβαση, η οποία έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά ως απάντηση στις εχθρική ενέργειες των ΗΠΑ μπορεί να βγει από αυτή μονομερώς.

Πρόκειται λοιπόν για «πυρηνικά όπλα» που έχει στη διάθεση της η Ρωσία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να την προκαλούν για να πάρουν το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή, αλλά και να προάγουν την αντιπυραυλική ασπίδα στην αυλή της.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR