World

Μέχρι και τους Ουιγούρους έστελναν οι Τούρκοι για να ενισχύσουν τον ISIS – Αντιτρομοκρατική συμφωνία-παρωδία μεταξύ Κίνας και Τουρκίας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Ουιγούροι της Κίνας μάχονται στο πλευρό του ISIS, εξάλλου και αυτοί έχουν κηρύξει το δικό τους τζιχάντ στην Κίνα. Όμως αυτό που θεωρούσαμε πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δηλαδή η επίσημη Τουρκία έστελνε συστημένους τους Ουιγούρους στο πλευρό του ISIS, αποτελεί μεγάλη αποκάλυψη του Πεκίνου, το οποίο παρ’ όλα αυτά επιθυμεί συμφωνία για αντιτρομοκρατική συνεργασία με την Τουρκία!

Η Κίνα, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, επιθυμεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές στη Συρία επειδή συνδέονται άμεσα με τους τζιχαντιστές Ουιγούρους Τούρκους της δυτικής κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, οι οποίοι επιθυμούν να αποσχιστούν από την Κίνα και να δημιουργήσουν δικό τους τζιχαντιστικό τουρκικό κράτος.

Οι Ουιγούροι έχουν συγκροτήσει το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP) και αυτό αποτελεί την τζιχαντιστική οργάνωση μέσω της οποίας μάχονται. Η κυβέρνηση της Κίνας κατηγορεί διαχρονικά την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από το τζιχαντιστικό κίνημα των Ουιγούρων, τους υποκινεί και τους υποστηρίζει.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι ήθελαν να σβήσουν από το  χάρτη τον Ερντογάν. Πολλοί Ουιγούροι Τούρκοι έχουν μεταβεί στη Συρία (μέσω Τουρκίας) όπου πολεμούν ως εθελοντές στο Ισλαμικό Κράτος και στη Αλ Κάιντα.

Έτσι, με έκπληξη ακούμε για συμφωνία με σκοπό την εμβάθυνση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, παραμερίζοντας προηγούμενες διαφωνίες σχετικά με τη μεταχείριση από τη Κίνα μιας τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας, στην οποία κατέληξαν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκατοντάδες, χιλιάδες Ουιγούροι, προσπαθούν να διαφύγουν από την δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, να ταξιδέψουν λαθραία μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Τουρκία, με την οποία πολλοί από τους Ουιγούρους θεωρούν πως έχουν κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως μερικοί από τους Ουιγούρους στη συνέχεια, προφανώς υπονοώντας με την κατεύθυνση της Τουρκίας, καταλήγουν να πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους μετανάστες που διαφεύγουν από αυτό, που ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει θρησκευτικό διωγμό στην Κίνα !!!. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ουιγούρων.

Σε συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι εκτιμά το γεγονός πως η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφος της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Κίνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κινέζικο τύπο, ο Σί δήλωσε ότι «η Κίνα ελπίζει πως οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιτρομοκρατική συνεργασία», ενώ αντίστοιχα ο Ερντογάν ανέφερε ότι, « η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», «η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα και είναι επίσης ένα μακροπρόθεσμο θέμα που συζητείται από τη G20», ευχαρίστησε την Κίνα για τη βοήθεια της στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Τουρκία και είπε πως ελπίζει σε μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Θεωρούμε ότι οι Τούρκοι βρήκανε νέα κορόιδα να ασχοληθούν και οι Κινέζοι σύντομα θα διαπιστώσουν ότι κάνανε μια αρχική συμφωνία χωρίς νόημα. Οι Τούρκοι θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την συγκεκριμένη μειονότητα και να την χρησιμοποιούν ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση έχουν να κερδίσουν πολλά πουλώντας ασφάλεια από τους Ουιγούρους, έναντι του ενεργειακού ή άλλων εθνικών τους συμφερόντων.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR