World

Το ΝΑΤΟ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποστολή ιταλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία

Η ανάπτυξη του ιταλικών συστοιχιών  αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Τουρκία   αντικατοπτρίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας, τονίζει σήμερα ο επικεφαλής  γραμματέας  του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο επικεφαλής του NATO χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ιταλίας σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Τουρκία.

Σε ενημέρωση του προς τα μέσα ενημέρωσης λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ,  στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Jens Stoltenberg δήλωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Ιταλία πρόκειται να αναπτύξει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Τουρκία».

Ο ίδιος είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη λάβει αρκετά διαφορετικά μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας, ιδίως δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να περιβάλλεται από τη βία που προέρχεται  από χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ασφάλειας της Τουρκίας ως βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε λάβει διάφορα είδη  μέτρων διασφάλισης της  Τουρκίας. Αεροσκάφη επιτήρησης AWACS, ισπανικές συστοιχίες πυραύλων  Patriot και σημαντική  ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, είναι κάποια από αυτά τα μέτρα.

«Η ανάπτυξη ιταλικών πυραύλων  SAMP / T θα προσθέσει και θα αυξήσει τις προσπάθειες αυτές και αυτό είναι κάτι που επικροτώ πολύ , κάτι το οποίο  δείχνει την έμπρακτη  αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ », είπε ο ίδιος.

Σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι το 2015, η συμμαχία σημείωσε μικρή αύξηση στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων της και τον  Καναδά.

«Οι  εκτιμήσεις μας για το 2016 δείχνουν μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 1,5 τοις εκατό σε πραγματικούς όρους για το τρέχον έτος. Αυτό είναι πρόοδος. Αλλά εγώ θα καλέσω τους συμμάχους  να διατηρήσουμε  την ορμή και να κάνουμε περισσότερα. Γιατί θα πρέπει να ανταποκριθούμε  στις αμυντικές δαπάνες μας και στις  προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε », είπε ο Δανός πολιτικός.

Πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας τους σε ολόκληρη την συμμαχία κατά των απειλών από οποιαδήποτε κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των υπουργών της συμμαχίας.

Ενδεχόμενος , σύμφωνα με ειδικούς οι αποφάσεις αυτής της συνόδου να «σφραγίσουν» το μέλλον της ανθρωπότητας τα επόμενα χρόνια.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR