World

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα αποφασιστεί η δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το θέμα της παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή την δήλωση έκανε σήμερα  ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg , σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην σύνοδο κορυφή θα υλοποιηθεί ο εντοπισμός των βασικών  θέσεων για το πώς θα  προσαρμοστεί η συμμαχία στην νέα κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας,  λαμβάνοντας   υπόψη τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, με μια  πολυεθνικού τύπου  παρουσία. Έτσι, θα δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι μια επίθεση σε μια χώρα θα είναι μια επίθεση σε όλο το  ΝΑΤΟ », ανέφερε ο   Stoltenberg.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ανατολική  πλευρά ανατολική της συμμαχίας.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν και να τελειοποιηθούν . Θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τους εμπειρογνώμονες και θα λάβουμε  την τελική απόφαση κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ»  ανέφερε ο Stoltenberg στο κανάλι  TVP.info.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συνεργασία αυτή έχει  καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, και  δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.

Στις 21 Μαΐου 2016, ο Stoltenberg δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. Σημείωσε επίσης ότι η συμμαχία  από καιρό παρακολουθεί την  Ρωσική Ομοσπονδία να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο μόνο για την ενίσχυση της άμυνας, καθώς και την αποφυγή κλιμάκωσης  διατηρώντας  έναν ανοιχτό διάλογο. Επίσης  είπε ότι αυτή τη στιγμή η συμμαχία δεν βλέπει επικείμενη απειλή από τη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε ότι τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας,  μιλούν για την ανάγκη να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος με την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, πολλοί Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν τη ματαιότητα της προσπάθειας να απομονώσουν  την Ρωσία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί την προσέγγιση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της ως απειλή για την ασφάλεια της .

Ο Πρόεδρος Πούτιν  δήλωσε ανοικτά ότι η χώρα του θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR