World

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστη επιφυλακή για «οποιοδήποτε σενάριο»

Η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι πλέον εκτός ελέγχου με τα εκατομμύρια των πολιτών να ευρίσκονται σε γενική εξέγερση , εν μέσω φόβων ακόμα και για παρέμβαση στην χώρα  εξωτερικών δυνάμεων .

Η Βενεζουέλα θα πραγματοποιήσει εθνικές  στρατιωτικές ασκήσεις  που θα προετοιμάζουν τη χώρα για «οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο Πρόεδρος Nicolas Maduro.

«Σήμερα εξέδωσα μια πολύ σαφή και ισχυρή δήλωση, ζητώντας εθνικές στρατιωτικές  ασκήσεις για το επόμενο Σάββατο από τις ένοπλες δυνάμεις, με στόχο ο στρατός  μας να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο», δήλωσε ο  Maduro, σύμφωνα με δημοσιεύματα  .

Την Παρασκευή, ο υπουργός  Οικονομικών παρέτεινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τρεις μήνες.

Ο ίδιος  κήρυξε την  Βενεζουέλα σε «κατάσταση έκτακτης  οικονομικής  ανάγκης»  τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση ήρθε δύο ημέρες μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, το οποίο έπεσε στα 24 $ το βαρέλι, που αποτελεί την χαμηλότερη τιμή σε περίοδο  12 ετών. Σε ποσοστό  96 τοις εκατό,  ο  προϋπολογισμός της Βενεζουέλας εξαρτάται από έσοδα από το πετρέλαιο.

Το αρχικό  «διάταγμα έκτακτης οικονομικής ανάγκης» ίσχυσε  για 60 ημέρες, ενώ στην συνέχεια  παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες.

Το σενάριο «Βενεζουέλα» αποτελεί ενδεχομένως πρότυπο για πολλές χώρες στο κόσμο οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Μία ΜΚΟ, η Venezuelan Observatory for Social Conflict συντονίζει με SMS και αναρτήσεις στο Facebook τις επιθέσεις στις αποθήκες τροφίμων και δημοσιοποίησε βίντεο όπου καταγράφεται ο όχλος να εισβάλλει σε αποθήκες και καταστήματα, να ορμούν εναντίον φορτηγών ή να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα.

Πρόκειται μέθοδο που θυμίζει  τις ταραχές στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008, όταν  πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πλιάτσικο στα μαγαζιά με οργανωμένες επιθέσεις μέσω sms.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR