World

Η Γερμανία ανακοίνωσε την πρώτη στρατιωτική αποστολή της στο εξωτερικό στο πεδίο του κυβερνοπολέμου

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία θα επεκτείνει την στρατιωτική της δράση  ανταποκρινόμενη  στις νέες απειλές της  σφαίρας του κυβερνοχώρου,  με αυξανόμενη συμμετοχή σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση , σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Γερμανία θα αποστείλει 7.000 Γερμανούς στρατιωτικούς και ειδικούς σε  4.400 θέσεις εργασίας τα επόμενα επτά έτη συνολικά για τον σκοπό αυτόν .

«Σπάνια, ο γερμανικός στρατός  αντιμετωπίζει κινδύνους  από ό, τι αυτούς τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen. «Πρέπει να ξεφύγουμε από μια τάση συρρίκνωσης προς ένα άλλο επίπεδο , όταν πρόκειται για το προσωπικό».

Η Von der Leyen ανέφερε ότι η απόφαση για την επέκταση του γερμανικού στρατού  αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που θα περιλαμβάνει επίσης και τις στρατιωτικές προμήθειες  εξοπλισμού.

Η απόφαση έρχεται μετά τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις  στο Παρίσι τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες το Μάρτιο το 2016, οι οποίες άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Η στρατιωτική επέκταση της Γερμανίας αναμένεται να επικεντρωθεί στην άμυνα του κυβερνοχώρου και στην θάλασσα, καθώς και στην εναέρια επιτήρηση, τόνισε ένας ανώνυμος αξιωματούχος  στο πρακτορείο ειδήσεων  Bloomberg.

Η αποστολή Γερμανών στρατιωτικών στο εξωτερικό ε αναμένεται να κοστίσει  102 εκατομμύρια ευρώ  κατά το πρώτο έτος. Συνολικά οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν από 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ (39.000.000.000 $) σε 39,2 δις ευρώ μέχρι το 2020.

Ο γερμανικός στρατός έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 26 χρόνια. Το 1990, περίοδο της  επανένωσης της Γερμανίας, υπήρχαν 800.000 στρατιώτες  και πολιτικό προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (Ανατολική και Δυτική Γερμανία ). Ο αριθμός έχει μειωθεί σήμερα στους  185.000 στρατιώτες και 56.000 υπαλλήλους , αναφέρει  το Reuters.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Γερμανία το περασμένο έτος, ως πρόσφυγες από Συρία,  Ιράκ και  Αφγανιστάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο τρομοκρατίας .

Γερμανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι  ο στρατός χρειάζεται επιπλέον 14.300  στρατιώτες για τις επιχειρήσει κυβερνοπολέμου , συμπεριλαμβανομένων των διασωστών των προσφύγων.

Η Γερμανία θα επικεντρωθεί κυρίως στη στήριξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού  Κράτους στο Ιράκ και την Συρία και την καταπολέμηση των ισλαμικών ομάδων  στο Μάλι.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του  στη Γερμανία στο τέλος του Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για  έναν «ευρωπαϊκό εφησυχασμό» σε σχέση με τις  στρατιωτικές δαπάνες και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ  για την κάλυψη  νέων αμυντικών  δαπανών.

«Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμβάλλει  πλήρως με το μερίδιό του  2 τοις εκατό του ΑΕΠ,  προς την κοινή μας ασφάλεια, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα», είπε ο Ομπάμα. «Και θα είμαι ειλικρινής, μερικές φορές η Ευρώπη έχει εφησυχαστεί  για τη δική της άμυνα».

Ο αμυντικός ς προϋπολογισμός της Γερμανίας είναι λίγο πάνω από το 1 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR