Politics

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει «ουσιαστικά εκπληρώσει» τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις»!

Αλλαγή στάσης από την Κομισιόν για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η πατρίδα μας, ειδικά  από τον Πρόεδρο της  Ζαν Κλωντ Γιούνκερ , ο οποίος είναι αντίθετος με τα παράλογα μέτρα του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα έχει «ουσιαστικά υλοποιήσει» τους  στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τους πιστωτές της και τους συνεργάτες της για την ευρωζώνη,  και θα αρχίσουμε να συζητάμε όσο είναι  δυνατόν για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας», τόνισε  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σήμερα  Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων  AFP και άλλα ΜΜΕ.

Οι  Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι η χώρα μας  πραγματοποίησε την αναπροσαρμογή που απαιτείται για να υλοποιηθεί η αξιολόγηση και η  πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου έτσι  θα «απελευθερωθεί» η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης 86 δισ € που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

«Είμαστε τώρα κοντά σε μια στιγμή της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος (βοήθεια προς την Ελλάδα) και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Τα σχόλια του Γιούνκερ.  έρχονται μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία  απείλησε ότι το Ταμείο θα αποχωρήσει από τα σχέδια διάσωσης για την Ελλάδα συνολικά, αν οι Ευρωπαίοι  δανειστές της δεν συμφωνήσουν  σχετικά με την αναδιάρθρωση του  χρέους της χώρας.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο  Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν  τους τρόπους για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί  και πάλι στα πόδια της.

Στην Αθήνα, το κοινοβούλιο έχει ορίσει προς ψήφιση σήμερα  Κυριακή  το βράδυ όλα τα  αντιλαϊκά μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και φορολογικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή ή χώρα μας «φλέγεται»  από  διαδηλώσεις εναντίον των όλο και αυστηρότερων μέτρων λιτότητας που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία  .

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα προβεί σε ονομαστική  ψηφοφορία των μέτρων  αυτών πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξευμενίσει τους πιστωτές και να αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ του κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρουν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Η χώρα μας είναι υπό πίεση, καθώς αντιμετωπίζει μια τεράστια δόση πληρωμής  προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο. Οι Ευρωπαίοι όμως προεξάρχοντος της Γερμανίας « αποκηρύσσουν» το ενδεχόμενο έστω και ενός μικρού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και διαφωνούν με τους Αμερικανούς του ΔΝΤ.

Υπάρχει σοβαρά το ενδεχόμενο να « αποχωρήσει» εντελώς το ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα  και να περιοριστεί σε ρόλο « συμβούλου».Αυτό το  σενάριο ίσως να είναι και το επικρατέστερο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR