File

H προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ θα οριστικοποιηθεί «πολύ σύντομα»

Η Τουρκική  και η  ισραηλινή ομάδα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θα  επιδιορθώσει τους δεσμούς  μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση που θα συγκληθεί «πολύ σύντομα», ανακοίνωσε η Άγκυρα , σύμφωνα με την εφημερίδα hurriyetdailynews.com.

«Οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές  με επικεφαλής τον υφυπουργό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών,  Feridun Sinirlioglu, ο  ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Joseph Ciechanover,  και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγός Jacob Nagel, συναντήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο », ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου.

"Οι ομάδες σημειώνουν την ταχεία πρόοδο  τους προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την κάλυψη των κενών, και συμφώνησαν ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση που θα συγκληθεί πολύ σύντομα", ανακοίνωσε  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαφωνίες των δύο χωρών θα αρθούν σύντομα , ενώ το μόνο πρόβλημα παραμένει το θέμα της Γάζας.

Το Ισραήλ επιτρέπει  την διακίνηση εμπορικών αγαθών στη Γάζα καθημερινά, αλλά περιορίζει τη μεταφορά ορισμένων ειδών, όπως τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών, καθώς φοβάται ότι οι μαχητές θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή οχυρώσεων.

Οι Ισραηλινοί περιγράφουν τον αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος υποστηρίζεται από τη γειτονική Αίγυπτο, ως απαραίτητο μέσο για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων από Παλαιστίνιους μαχητές.

Η ουσία όμως όλων αυτών είναι ότι πολύ σύντομα το ισραηλινό φυσικό αέριο θα πρέπει να οδεύσει προς Ευρώπη δια μέσω Τουρκίας. Κάτι που θα αναγκάσει την Μόσχα να «κινηθεί» ταχύτατα για να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο για την περίπτωση χρησιμότητας της Ελλάδος ως διαμετακομιστικού φορέα  του ισραηλινού φυσικού αερίου , αυτό αποκλείστηκε από τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν αναλάβει το έργο,  λόγω υπέρμετρου  κόστους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR