File

Βάζουν τους Τουρκοκύπριους να Δηλώνουν ότι Κινδυνεύουν για να μην Φύγουν Ποτέ οι Δυνάμεις Κατοχής από την Κύπρο. Μεθοδευμένα Παιχνίδια ενόψει των Εγγυήσεων της Λύσης …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων για τη λύση, στον τομέα της ασφάλειας, ζουν και βασιλεύουν και εκσυγχρονίζονται όλο και περισσότερο. Η δε περηφάνια τόσο των Tούρκων όσο και των Tουρκοκυπρίων για αυτές, εκφράζεται κάθε χρόνο με μεγαλειώδεις παρελάσεις στις οποίες συμμετέχει σύσσωμη η ηγεσία της Τουρκίας και των κατεχομένων. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύαμε πως θα μειώνανε αυτές τις δυνάμεις οι Τούρκοι και μάλιστα από μόνοι τους, όπως ισχυρίζονται δημοσιεύματα στα κατεχόμενα. Βέβαια όταν μιλάμε για τον τύπο στην Τουρκία και στα κατεχόμενα καταλαβαίνουμε πόσο κατευθυνόμενα είναι όλα και ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως η εθνική τους άμυνα. Το τουρκικό τάγμα που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να επέστρεψε στην Τουρκία για να ενισχύσει το μέτωπο με τους Κούρδους, μάλλον γίνεται για λόγους αντιπερισπασμού στις προτάσεις για κατάργηση των εγγυήσεων, βάζοντας τους τουρκοκύπριους πολίτες να δηλώνουν ότι τώρα νιώθουν ανασφαλείς !!!!!!!! και ότι κινδυνεύουν από την Ελλάδα !!!!!! Οπότε προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος για τις επερχόμενες συζητήσεις για τα θέματα ασφάλειας, όπου φυσικά με το πρόσχημα αυτό θα υποστηρίξουν την μονιμοποίηση όσων περισσότερων δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο στα πλαίσια της νέας συμφωνίας.

Έτσι ο τουρκικός τύπος φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική είδηση που αφορά την Κύπρο. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζιού» μεταδίδει την πληροφορία ότι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποχρεώθηκαν να αποσύρουν κάποιες μονάδες τους από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα κάνει λόγο για την απόσυρση ενός τάγματος, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένα τμήμα του κατεχόμενου στρατού μετακινήθηκε από τα κατεχόμενα στο Σίρνακ. Κι αυτό, ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επίλυση του ζητήματος της Κύπρου. Η εφημερίδα θέτει το εξής ερώτημα: «Αποσύραμε το τάγμα, αλλά αν δεχθούμε επίθεση από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, ποιος μας εγγυάται την ασφάλεια;» Επίσης, υπογραμμίζει το εξής: «Αν συγκρίνουμε τις δυνάμεις στα ελληνικά νησιά, διαπιστώνουμε την οπλική και αεροπορική υπεροχή των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων».

Θεωρούμε ότι όλα αυτά αφορούν ένα καλοστημένο παιχνίδι των Τούρκων, που έχει αρχίσει από καιρό, ώστε να κατέβουν στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις με όσο το δυνατό περισσότερα επιχειρήματα, για να διατηρήσουν στη θέση τους αν είναι δυνατόν το σύνολο των δυνάμεων τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να αγνοήσουν αυτές τις κινήσεις και να βρεθούν απροετοίμαστες και φυσικά καμία ανοχή ή λύση δεν πρέπει να υπάρξει χωρίς τα προαπαιτούμενα της απόσυρσης του συνόλου των δυνάμεων κατοχής αλλά και αναγνώρισης από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR