File

Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φέρει σύγκρουση Τουρκίας και Ρωσίας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Απριλίου ως γνωστόν,   οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν επίθεση σχεδόν σε όλη την έκταση της ζώνης Καραμπάχ. Η κατάσταση και οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες και σήμερα ενώ από την μία και από την άλλη πλευρά  συγκεντρώνονται δυνάμεις ,  όπως αεροσκάφη , πυραυλικά συστήματα και αυτοκινούμενο πυροβολικό , κάτι που αποτελεί προοίμιο μιας  ακόμα πιο σφοδρής  πολεμικής σύγκρουσης, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη αντιδράσει στα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ,  εξέφρασε την  «βαθιά ανησυχία του για τις  μάχες στην πρώτη γραμμή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Ενώ ο Β.Πούτιν έστειλε "μήνυμα" σε πολλούς αποδέκτες για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Από το χρονικό σημείο  αυτό και μετά ξεκινά όμως  το παιχνίδι με την συμμετοχή της   ΕΕ, της Τουρκίας , της Ρωσίας  και  των ΗΠΑ , οδηγώντας στο συμπέρασμα ύπαρξης  σαφώς σχεδίου ανάφλεξης στον Καύκασο.   

BbYYNJLFFrU

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης  (PACE),  ο Βρετανός βουλευτής Robert Walter, εισήγαγε ένα σχέδιο ψηφίσματος για «την κλιμάκωση της βίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν». Το έγγραφο ζητούσε «την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και «την έγκριση για την επανάκτηση του πλήρη ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν των εδαφών αυτών». Η έγκριση του ψηφίσματος δεν έγινε για λίγες μόνο  ψήφους.

Χθες  στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση των ΗΠΑ  με επικεφαλής τον  Αντιπρόεδρο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Στην συνάντηση συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ιδίως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζών Κέρρυ, τονίζουν ΜΜΕ .

Ο  Αλίεφ  ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στήριξη που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το θέμα του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την ισχυρή θέση της Ουάσινγκτον για το θέμα του Καραμπάχ .

Με τη σειρά του, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τώρα και στο εξής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστηρίξει ακόμα πιο δυναμικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. «Είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες»,  δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Τουρκία η οποία έχει «αδελφικές» σχέσεις  με τους Αζέρους από το  τέλος του Νοεμβρίου , μέσω του Τούρκου Υπουργού  Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε  κάνει σαφές ότι θα προμηθεύσει   , πράγμα που γίνεται, με  σύγχρονα οπλικά συστήματα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας .

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η Τουρκία θα δώσει  τον καλύτερο εαυτό της  για να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν» .

1459598338_7y1f6055-big-1-415x300

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα  τουρκικά  πολεμικά πλοία ελλιμενίζεται σε ουκρανικό λιμάνι  σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για τη Διεθνή Συνεργασία μεταξύ των ουκρανικών και  τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για  το 2016, αναφέρει δημοσίευμα .

Στην Οδησσό ελλιμενίζονται όλως τυχαίως δύο τουρκικές Φρεγάτες , η TCG «Salihreis» και η TCG «Bartin, οι οποίες πραγματοποιούν εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ουκρανία.

105862_main

Επίσης ως γνωστόν οι  Ουκρανοί εδώ και τρεις ημέρες έχουν μετακινήσει κινητές πυραυλικές συστοιχίες S-300 στα σύνορα με την Υπερδνειστερία ενώ στην Ανατολική Ουκρανία έχουν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες στρατιώτες, αλλά και Αμερικανοί μισθοφόροι της περιβόητης Akademi.

Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κινήσεις αυτές συνάδουν με προσπάθεια  βίαιης αλλαγής της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Κριμαία και τον Καύκασο  από την νυν ηγεσία των  Ηνωμένων Πολιτειών.

Το καλοκαίρι του 2014, αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναλυτές από ΗΠΑ και  Βρετανία είχαν  καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αποκαθιστά την δεσπόζουσα θέση της στη Μαύρη Θάλασσα.

mI9LVfZrpbE

Εάν σε αυτό προσθέτονταν  και η αναδυόμενη ρωσο-τουρκική συνεργασία, η Ρωσία θα βρισκόταν  σε ένα νέο στάδιο της ιστορικής εξέλιξης που θα μας γυρνούσε στην  στρατηγική της Μόσχας   το 1830.

Η Ρωσία θα κέρδιζε  τον έλεγχο των στενών και  της Μαύρης Θάλασσας μέσω της συμμαχίας με την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για  να φέρουν σε σύγκρουση  Ρωσία και  Τουρκία .

Από την άποψη αυτή, αυτό ακριβώς  ισχύει και στην  αντιπαράθεση για το Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας  που υποστηρίζεται από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζεται από την Τουρκία .

Πραγματικά πίσω από την επιδείνωση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, υπάρχει σχέδιο «διάχυση της » και  στον Νότιο Καύκασο, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί αναλυτές.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Δύση είχε ενημερωθεί για την επικείμενη ένοπλη πρόκληση  του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Regnum Stanislav Tarasov.

«Την παραμονή της επίθεσης των Αζέρων , το ινστιτούτο  Stratfor δημοσίευσε μια πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Εκεί αναφέρονταν ότι : «το Αζερμπαϊτζάν θα κλιμακώσει την διαμάχη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις εγχώριες οικονομικές δυσκολίες.  Η Ρωσία και η Τουρκία θα προσπαθήσουν  να επηρεάσουν  την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των συμμάχων τους», δηλώνει ο Ρώσος ειδικός αναλυτής.

_ey_wi1t1Pg

«Αυτό είναι  σημαντικό με αυτή την έννοια, ήταν η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ , που υλοποιήθηκε  κατά τη διάρκεια της  Συνόδου  Κορυφής στην Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά. «Είμαστε ευγνώμονες προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και  για τις προσπάθειές της να βρει λύσεις στην  μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και  Αζερμπαϊτζάν, και πιστεύουμε ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει την άμεση απόσυρση των αρμενικών στρατευμάτων από τα εδάφη μας», δήλωσε ο  Αλίεφ στο τέλος της συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι», συνεχίζει ο Stanislav Tarasov.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα γεγονότα  λένε ένα πράγμα: το Αζερμπαϊτζάν και η σύμμαχος του  Τουρκία βρίσκονται σε αγωνία. Αυτή η  αγωνία "πιέζει" τον  Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον σύμμαχό του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε πολύ επικίνδυνες, αν όχι προκλητικές ενέργειες», καταλήγει ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Regnum.

D6Susu0PqM8

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αρμενία είναι μέλος του συνασπισμού CSTO και σύμμαχος της Ρωσίας, και σε περίπτωση που συνδράμουν στο Αζερμπαϊτζάν  Τουρκία και ΗΠΑ, τότε η Μόσχα  δεσμεύεται να επιτεθεί και αυτή με την σειρά της .

Ο  αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πληροφοριών Ταυρίδας RISS Σεργκέι Ερμάκωφ, δήλωσε ότι « Κατά τη γνώμη μου, η κίνηση των Αζέρων είναι σε συνεννόηση  με την Τουρκία. Η Άγκυρα προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή του Καυκάσου, η οποία συνάδει με την έννοια του νεο-οθωμανισμού που διακατέχει τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης προσπαθεί  να εφαρμόσει την έννοια αυτή, ενεργώντας σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ιδίως μέσω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να λύσει τα προβλήματά του  στην Μέση Ανατολή. Αλλά τώρα η Άγκυρα λόγω των αλλεπάλληλων λαθών της στην εξωτερική πολιτική έχει έρθει  σε μια δύσκολη κατάσταση με όλους τους πρώην εταίρους της» .

Το Αζερμπαϊτζάν παραμένει πιστός  σύμμαχος της Τουρκίας, και τώρα προσπαθεί να  ξεπαγώσει το ζήτημα του Καραμπάχ, με την πολιτική κάλυψη της Άγκυρας.  Σε αυτήν την περίπτωση, η Μόσχα, από τη μία πλευρά, θα αντιδράσει βίαια έχοντας μάλιστα και  στρατιωτική βάση στην Αρμενία.

Το σκηνικό μας  θυμίζει  έντονα την διαμάχη Αθηναίων και Σπαρτιατών για την Κέρκυρα πριν την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου . Τα αίτια υπήρχαν και εκεί από πολύ καιρό  , απλά οι δύο αντίπαλοι "έψαχναν" την αφορμή για έναν ολοκληρωτικό  πόλεμο.

https://youtu.be/hmAhAinOdX8?t=24

https://youtu.be/qqyJpJIP2HI

https://youtu.be/xzJns3py_ng?t=1

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR