File

Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η Τουρκία εισήγαγε  83 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, μετατρέποντας το  σχιστολιθικό  φυσικό αέριο σε σημαντικό ενεργειακό πόρο για την χώρα, ανακοίνωσε το  κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η διένεξη της Τουρκίας με την Ρωσία  έχει μειώσει κατά πολύ την εισαγωγή φυσικού αερίου από την χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον τύπο , η εισαγωγή  φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ  αποτελεί το 7.15 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ανέρχονται στο  1 δις κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2016.

Η πρώτη εισαγωγή  αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην  Τουρκία άρχισε  το 2016, χάρη στους  αμερικανικούς  πόρους σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πραγματοποιήθηκε μέσω της αγοράς spot.

Το Κατάρ εξήγαγε  επίσης 437 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω της αγοράς spot τον Ιανουάριο, ενώ η Αλγερία και η Νιγηρία παρείχαν στην Τουρκία  468 εκατομμύρια και 171 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντίστοιχα, κατά τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της επιτροπής ενεργείας EPDK, η Τουρκία εισήγαγε σχεδόν 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου κατά τον  Ιανουάριο , με τα 240 εκατομμύρια κυβικά μέτρα να αποτελούν φυσικό αέριο  LNG.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του οργανισμού Energy Information, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ ανήλθε σε 727 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2014 από 546 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2007.

Μεταξύ των ίδιων ετών, η παραγωγή σχιστολιθικού  φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφθασε στα  380 δισεκατομμύρια από 36 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επικεντρώνεται σε μεγάλο ποσοστό στην διακίνηση και πώληση του φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν στην ουσία την Ρωσία στην τουρκική αγορά προσδίδοντας έναν οικονομικό χαρακτήρα στην κόντρα αυτή, ενώ τώρα οδεύουν για Ευρώπη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR