File

Οι Τούρκοι Διαμαρτύρονται για Ρωσικές Παραβιάσεις αλλά Βομβαρδίζουν τη Συρία!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πόσο τελικά γελοίο και ψεύτικο ακούγεται όταν ο Τούρκος καταγγέλλει άλλους για παραβιάσεις. Δηλαδή οι εισβολείς στο Ιράκ και τη Συρία, αυτοί που αδικαιολόγητα κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό, οι δολοφόνοι χιλιάδων Κούρδων και τόσων άλλων, αυτοί που έχουν κάνει σουρωτήρι το Αιγαίο και την Κύπρο να ζητάνε και τα ρέστα. Τελευταία πάλι διαμαρτυρήθηκαν για ρωσικές παραβιάσεις πάνω από τη Μαύρη θάλασσα αλλά βέβαια η αντίδραση των Ρώσων ήταν να τους φέρουν πάλι προ των ευθυνών τους αποκαλύπτοντας βίντεο που εκείνοι βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία παραβιάζοντας κατάφορα την κυριαρχία μιας ξένης χώρας.

Έτσι σύμφωνα με τον τύπο,συνέχεια στην καινούργια κόντρα για το εάν έγινε άλλη μία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έδωσαν και χθες η τουρκική και η ρωσική κυβέρνηση, με ανακοινώσεις εκατέρωθεν για το περιστατικό, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «καθαρή προπαγάνδα και προμελετημένη πρόκληση». Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημη δήλωση του για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, απέρριψε τις καταγγελίες της Άγκυρας ότι ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στις 29 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι αυτές δεν προκύπτουν από πραγματικά στοιχεία. Όπως υπογράμμισε δε: «Η υστερία στην οποία επιδόθηκε η τουρκική πλευρά, την οποία εμείς θεωρούμε ''ατεκμηρίωτη προπαγάνδα'', μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με μια προμελετημένη πρόκληση». Σύμφωνα δε με τον κ. Κονασένκοφ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στην κατοχή του μάλιστα βίντεο που τους παρέδωσε το γενικό επιτελείο της εθνικής άμυνας της Συρίας, στο οποίο καταγράφονται «συστοιχίες του τουρκικού πυροβολικού να σφυροκοπούν συριακό χωριό στα σύνορα με την Τουρκία». Όπως τόνισε η Ρωσία, περιμένει μια εξήγηση σχετικά με το περιστατικό από το ΝΑΤΟ, το Πεντάγωνο και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στις δηλώσεις Κονασένκοφ πάντως απάντησε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατο να επινοήσει κάποιος μια παραβίαση εάν αυτή δεν έχει συμβεί».

Θεωρούμε ότι η Τουρκία με βάση την ιστορική αλλά και τρέχουσα πραγματικότητα αποτελεί αφερέγγυα χώρα, που δεν μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά, ούτε να εμπιστευτεί τις καταγγελίες της χωρίς αντικειμενικές και πειστικές αποδείξεις. Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχθεί περισσότερο τις αυθαιρεσίες της και κυρίως όσες έχουν να κάνουν με παραβιάσεις έναντι άλλων κυρίαρχων κρατών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR