World

Οι ΥΠΑΜ (Λιθουανίας, Πολωνίας και Ουκρανίας) ενεργοποιούν το αρχηγείο της πολυεθνικής Ταξιαρχίας με έδρα την Πολωνία

Οι υπουργοί Άμυνας της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίαςm   Gioytsas Olekas, Antony  Macierewicz και Stepan  Poltorak συμμετέχουν σήμερα  25 Ιανουαρίου σε ειδική τελετή στο Lublin για τα εγκαίνια   του κοινού επιτελείου της πολυεθνικής ταξιαρχίας LITPOLUKRBRIG, αναφέρει ο ρωσικός τύπος επικαλούμενος την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας.

« Η πολυεθνική Ταξιαρχία  LITPOLUKRBRIG δημιουργεί άμεσα την  πιθανότητα διενέργειας στρατιωτικών ασκήσεων , καθώς και  την  δυνατότητα  προετοιμασίας  για  διεθνείς αποστολές. Το προσωπικό  που θα επανδρώσει την πολυεθνική δύναμη  θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των  συμμετεχόντων χωρών , δημιουργώντας μια αποτρεπτική δύναμη για την προστασία των διεθνών συνόρων,..», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας G. Olekas .

«Η στρατιωτική δύναμη αυτή δεν αφορά μόνο τον ουκρανικό στρατό και την προετοιμασία του για πόλεμο σύμφωνα με  τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά δίνει  στις ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας και της Πολωνίας την ευκαιρία  να υιοθετήσουν  την πολύτιμη εμπειρία των Ουκρανών συναδέλφων  τους , αναφέρει με δηλώσεις ο  Ουκρανός  υπουργός .

Οι υπουργοί Άμυνας της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, κατά την διάρκεια της τελετής σχεδιάζουν να συζητήσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην Ουκρανία, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στο αμυντικό σύστημα της χώρας.

Η  πολυεθνική Ταξιαρχία θα επανδρωθεί από άνδρες της Λιθουανίας-Πολωνίας-Ουκρανίας και θα έχει  την επωνυμία  LITPOLUKRBRIG.

Η δύναμη αυτή  ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, μετά την συμφωνία των  τριών υπουργών Άμυνας. Η έδρα της δύναμης  θα είναι στην  Βαρσοβία .

Ήδη οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, και εντός του 2016 η Ταξιαρχία θα συμμετάσχει σε  εντατικές προετοιμασίες και  στρατιωτικές ασκήσεις που θα προσομοιάζουν καταστάσεις κρίσης. Αρχές του 2017 η Ταξιαρχία θα αξιολογηθεί και θα πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ.

Κύρια αποστολή της  στρατιωτικής δύναμης LITPOLUKRBRIG είναι η συμμετοχή της σε  μάχες σε ουκρανικό έδαφος σε περίπτωση  κλιμακώσεως της  αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ταξιαρχία αποτελείται από τρία τάγματα και έναν Λόχο ειδικών δυνάμεων από την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Οι διοικητές της Ταξιαρχίας θα κατέχουν την θέση τους για τρία χρόνια .

Διοικητής της Ταξιαρχίας ορίσθηκε Ο πολωνός Ταξίαρχος Adam  Joks, Υποδιοικητής ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Vladimir  Yudanov, και επικεφαλής του προσωπικού ο Λιθουανός  αντισυνταγματάρχης Eligius Senulis.

Η Συνθήκη ιδρύσεως  της  Ταξιαρχίας LITPOLUKRBRIG επιτρέπει την προσχώρηση σε αυτή,  δυνάμεων από άλλα  κράτη και συμμάχους.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma,gr, με τίτλο ( Η Ουκρανία προς το παρόν δεν επιτρέπει την δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο έδαφος της), αναφέραμε ότι οι Ουκρανοί προς το παρόν δεν επιτρέπουν την δημιουργία αμερικανικής βάσης στην χώρα. Ετοιμάζουν όμως την δημιουργία κοινής πολυεθνικής ταξιαρχίας Ουκρανίας-Πολωνίας και Λιθουανίας  θα δημιουργηθεί σύντομα, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υιοθετήσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από ουκρανικής πλευράς.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR