File

Ηχούν οι σάλπιγγες του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο από το Ιρανό Αρχηγό Ναυτικού

Άσχημες και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο. Ο Διοικητής του ναυτικών δυνάμεων της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)  Υποναύαρχος Ali Fadavi  προειδοποίησε εκείνους τους εχθρούς ( ΗΠΑ) που επιδιώκουν την  στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, να γράψουν  τις διαθήκες τους πριν από την διάπραξη αυτών των αυτοκτονικών πράξεων, αναφέρει ο περσικός τύπος.

«Σήμερα, εάν οποιαδήποτε χώρα ( ΗΠΑ) σκέφτεται να προκαλέσει στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είναι σαν να  αναζητεί έναν τρόπο για να αυτοκτονήσει και να εκμηδενιστεί ή είναι τρελή και μεθυσμένη  και έχει πάθει  άνοια», συνέχισε ο  Fadavi  απευθυνόμενος  σε Ιρανούς αξιωματούχους σε τελετή στην οποία παρουσιάστηκαν  τα «αμφίβια αεροσκάφη» της χώρας στην  πόλη-λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς .

Ο ίδιος ζήτησε από τα κράτη της περιοχής που εξαρτώνται από τους ξένους και τους εχθρούς του Ισλάμ ,  να σκεφθούν λογικά και να μην ενεργήσουν σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των εχθρών , τονίζοντας ότι οι εχθροί δεν σκέφτονται τίποτα άλλο , παρά την  καταστροφή του κεφαλαίου και των υποδομών των μουσουλμανικών χωρών .

301BF34600000578-3396419-image-a-18_1452641420131

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο μήνες , ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Στρατηγός Hossein Dehqan υπογράμμισε την ικανότητα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων,  να δώσουν  μια ταχεία και συντριπτική απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή από οποιοδήποτε  εχθρό .

«Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να ελέγχουν και να αποκρούσουν   εχθρικές απειλές αποφασιστικά και ταχύτατα , σύμφωνα με το επίπεδο και το είδος της απειλής », δήλωσε ο  Dehqan  απευθυνόμενος σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη από μέλη του διπλωματικού σώματος του Ιράν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η  ένταση στον Περσικό Κόλπο έχει βαρέσει «κόκκινο» όταν το  ιρανικό ναυτικό συνέλαβε 10 Αμερικανούς ναυτικούς οι οποίοι φέρονται να έχουν παραβιάσει το ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το  Ιράν να αρνείται να παραδώσει τους δέκα Αμερικανούς ναυτικούς (εννέα άνδρες και μία γυναίκα) που συνέλαβε μετά από καταδρομική επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης σε δύο περιπολικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, τους ανακρίνει και καλεί την Ουάσιγκτον να ζητήσει άμεσα συγνώμη για την παραβίαση των χωρικών της υδάτων.

25qpt951

Τα αίτια  αυτής της ιραν-αμερικανικής αντιπαράθεσης ανάγονται στα τεράστια  κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και στον έλεγχο των στενών. Το επεισόδιο με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ήρθε ως « κερασάκι στην Τούρτα».

Η ουσία ευρίσκεται στο γεγονός ότι το Ιράν ανήγγειλε σχετικά πρόσφατα  την έναρξη των δύο προγραμμάτων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων  κατά μήκος του πεδίου Dorra (γειτνιάζει με Σ.Αραβία και Κουβέιτ), αγνοώντας τους «πάντες» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Το Κουβέιτ κάλεσε αμέσως τον Ιρανό  επιτετραμμένο στην χώρα  Xasan  Zrincar,  στον οποίο επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο («Βρωμάει μπαρούτι» και στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Σ.Αραβία και Ιράν).

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε διαγωνισμούς για την εξερεύνηση πετρελαίου, μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο της δύσης   σε διάφορα  πεδία , συμπεριλαμβανομένου και του « αμφισβητούμενου»   κοιτάσματος Dorra , το οποίο εξακολουθεί να είναι το «σημείο» διαφωνιών και  διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν,  της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Η Τεχεράνη θα πραγματοποιήσει έρευνες   για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κοίτασμα  Dorra,  σε επικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί μεταξύ  του Κουβέιτ και του Ιράν. Αυτό στην διπλωματική «γλώσσα» μπορεί να σημαίνει και «πόλεμο» .

301A94D900000578-3396419-image-a-90_1452637375800

Για αυτό και η αμερικανική ναυτική παρουσία έγινε ακόμα πιο έντονη  στην περιοχή με την είσοδο αεροπλανοφόρου , ενώ  στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε «τεστάριζισμα» των ιρανικών  στρατιωτικών αντιδράσεων.

Επίσης πρόβλημα έχει προκύψει και στο  πρόγραμμα κατασκευής  ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων , το οποίο οι Αμερικανοί «πιέζουν» να διακοπεί,  ενώ η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.

Από ότι διαφαίνεται η συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά θα «πάει περίπατο» και θα ξεκινήσει ένας νέος πιο σκληρός γύρος αντιπαραθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ιρανών , οι οποίοι με ρωσική συνδρομή πλέον είναι έτοιμοι για όλα.

 

https://youtu.be/DnkXFdIA0k4&w=700

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR