File

Η Τουρκία δημιουργεί στρατιωτική βάση στην Σομαλία!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Μετά την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ η ισλαμική  ελίτ της χώρας «επεκτείνεται» και στην Σομαλία με την κατασκευή βάσης για την εκπαίδευση του  Σομαλικού στρατού, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μία εντός πεδίου εφαρμογή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Σομαλίας και της Τουρκίας που είχε υπογραφεί μήνες πριν μετά από περιοδεία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Ερντογάν.

Το  Υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλίας θα  είναι αρμόδιο για την εξεύρεση του χώρου καθώς και στην παροχή όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων.

Η τουρκική στρατιωτική βάση θα κατασκευαστεί σε περιοχή  κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Μογκαντίσου και θα αφορά καθαρά κέντρο εκπαίδευσης των  στρατιωτών της χώρας.

Η πρωτοβουλία αυτή αναφέρθηκε  στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε αξιωματούχος του σομαλικού ΥΠΕΞ.

«Αυτή η στρατιωτική  εγκατάσταση αφορά την αποστολή  εκπαίδευσης, στρατιωτών στην αφρικανική ήπειρο, και  θα είναι μια σημαντική βάση για τις σχέσεις των δύο χωρών », είπε ο ίδιος αξιωματούχος .

somali-air-force-cadets-in-turkey

Η αμυντική συμφωνία συνεργασίας Σομαλίας και Τουρκίας υπεγράφη στο  Μογκαντίσου στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Ο Τούρκος Συνταγματάρχης Murat  Yaman τόνισε ότι η συμφωνία  έγινε με σκοπό να αυξηθεί η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η ουσία όμως είναι ότι ο τουρκικός στρατός «επεκτείνεται» και στην Αφρική μετά την Μέση Ανατολή σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις από την Γαλλία και την Γερμανία.

Ως γνωστό η αφρικανική ήπειρος θα αποτελέσει λίαν συντόμως το επόμενο «καυτό σημείο» του πλανήτη μετά την Μέση Ανατολή.

Η Σομαλία διαθέτει  σπάνια ορυκτά μέταλλα διαθέτοντας ένα «πλούσιο» υπέδαφος πάνω στο οποίο «ερίζουν» πολλοί μνηστήρες.

Σε  άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,  με τίτλο: Η Τουρκία δημιουργεί στο Κατάρ στρατιωτική βάση με τρείς χιλιάδες στρατιώτες για να αντιμετωπίσει «κοινούς εχθρούς»!, είχαμε αναφέρει ότι η Τουρκία  δημιουργεί  ήδη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμφωνίας  αντιμετώπισης των «κοινών εχθρών», όπως είχε δηλώσει  ο Πρεσβευτής  της Τουρκίας στο Κατάρ.

Στην  Σομαλία, ήδη τέσσερις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ κατέχουν την  αποκλειστική παραχώρηση προς εξερεύνηση και εκμετάλλευση δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων σομαλικής υπαίθρου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της εφημερίδας  Times, σχεδόν τα 2/3 της Σομαλίας διατέθηκαν στους αμερικανικούς πετρελαϊκούς γίγαντες, όπως είναι οι  Conoco, Amoco, Chevron και  Phillips κατά τα τελευταία έτη. Για αυτό γίνεται ότι γίνεται εκεί.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR