Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ανακοίνωσε το κλείσιμο της λεγόμενης «υπόθεσης Τόμος», αλλά δεν ανέφερε ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τη δαπάνη κρατικών πόρων για την έρευνά του, δήλωσε ο Ιγκόρ Γκόλοβαν, δικηγόρος του τέως προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρ Πόροσενκο. "Το RRB ανακοινώνει το κλείσιμο μιας από τις πιο οδυνηρές κι από τιε πολλές κατασκευασμένες υποθέσεις εναντίον του πέμπτου Προέδρου της Ουκρανίας Π. Πόροσενκο σε σχέση με τον Τόμο σχετικά με την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας", έγραψε ο Γκόλοβα στη σελίδα του στο Facebook. Σημείωσε ότι για περισσότερο από οκτώ μήνες το RRB «έψαχνε σημάδια υποκίνησης σε θρησκευτική εχθρότητα και μίσος», αλλά δεν βρήκε κανένα.
Μάλιστα ζήτησε και τα...ρέστα επικαλούμενος άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 344 (παρέμβαση στις δραστηριότητες ενός πολιτικού) και το 372 (φέρνοντας ένα εν γνώσει αθώο άτομο σε ποινική ευθύνη).
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωνε περήφανος για την υπόθεση που είχε ανοίξει εναντίον του με αφορμή τον Τόμο αυτοκεφαλίας της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU).
Στο μεταξύ το σχισματικό «Πατριαρχείο Κίεβου» χάνει την μάχη για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τη θέση του στην ουκρανική κοινωνία, από την νέα εκκλησία (OCU) με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Βλέποντας ότι η OCU έχει την αναγνώριση της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο μέρος των πιστών συμμορφώνεται με τον Επιφάνιο, και το “Πατριαρχείο Κιέβου” έχασε την πρώην σημαντική θέση που κατείχε στην ουκρανική εθνικιστική πολιτική.
Ως αποτέλεσμα, το “Πατριαρχείο Κιέβου”, το οποίο είχε εκκαθαριστεί ως εγγεγραμμένη οντότητα βάσει του ουκρανικού δικαίου, είχε πρόσφατα κινήσει 21 νομικές υποθέσεις με στόχο τη διατήρηση των περιουσιών του από ενδεχόμενη μεταβίβαση στην OCU. Πρόσφατα, το κρατικό γραφείο ερευνών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε τους ισχυρισμούς του “Πατριαρχείου”,ανκαι σε επίσημη δήλωση του νομικού τμήματος του “Πατριαρχείου” που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook, σημειώνεται ότι «από τις 31 Ιουλίου 2020, το Πατριαρχείο του Κιέβου δεν έχει λάβει ψήφισμα σχετικά με το κλείσιμο της ποινικής διαδικασίας».
Το θέμα πάντως θα έχει συνέχεια αφού το ζήτημα του ελέγχου του σε διάφορες περιουσίες όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχους, δεν είναι ποινική υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αστικές δικαστικές διαδικασίες.