Εκκλησία της Ελλάδος

Σήμα κινδύνου από τους 4 Μητροπολίτες της Θράκης για Σαρία και μουφτείες

Σε συνέχεια της πρόσφατης δήλωσής τους όπου με σκληρή γλώσσα καταφέρονταν ενάντια στην κυβέρνηση,συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου είχαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης· Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλατζή, χθες.

Επι τάπητος τέθηκαν τα θέματα που αφορούν τις Μητροπόλεις της Θράκης και το Υπουργείο Παιδείας - Θρησκευμάτων και οι σχέσεις με τις μουσουλμανικές κοινότητες εν όψει της αναβάθμισης των Μουφτειών και της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρίας στο οικογενειακό δίκαιο. Έγινε γόνιμος διάλογος στον οποίο εκατέρωθεν εκφράσθηκαν οι τοποθετήσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας για διμερούς ενδιαφέροντος θέματα.

Υπενθυμίζεται πως την προαιρετική εφαρμογή της «Σαρία» στην Θράκη, ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε είναι οι κύριες κατευθύνσεις της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου, στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Συγκεκριμένα : 1ον θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
2ον θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
3ον θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
4ον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
5ον θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή, με την οποία προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα περιορίζει τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες των μουφτήδων στη Θράκη και θα καθιστά ουσιαστικά προαιρετική την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), συνδέεται με την αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις 6 Δεκεμβρίου, σε υπόθεση προσφυγής μιας μουσουλμάνας, ελληνίδας υπηκόου, για ζήτημα κληρονομικού δικαίου, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι καταδικαστική για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της σαρίας.

Σχετικά πάντως με τις κινήσεις των Μητροπολιτών ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονό πως οι ανησυχούντες Ιεράρχες είναι οι ίδιοι που διερρήγυναν τα ιμάτιά τους υπερ του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρά τις αντιδράσεις του εγχώριου Μητροπολίτου Άνθιμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ