Εκκλησία

Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα; Ο τουρκικός τύπος προετοιμάζει το έδαφος για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 2026

Προετοιμάζει σαβαρά  το έδαφος ο τουρκικός τύπος για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πιθανότατα το 2026, σε μια προσπάθεια να πειστεί η διεθνής κοινότητα, για τις δήθεν αγαθές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την οποία απειλεί εμπράκτως η Άγκυρα.

Πρόκειται πιθανότατα, για ένα νέο τουρκικό παιχνίδι δούναι και λαβείν, μόνο που το “ λαβείν” για την Άγκυρα, να περιλαμβάνει μια συμφωνία για την Δυτική Θράκη  ή το Αιγαίο Πέλαγος, για το οποίο θα ξεσηκωθούν και τα ψάρια να την αναθεματήσουν.

Ο Ερντογάν, που μετέτρεψε παράνομα την Αγία Σοφία σε Τζαμί, μαζί με ένα σωρό βυζαντινές εκκλησίες στην Μικρά Ασία, θα προσπαθήσει να φορέσει την προβιά προβάτου εμφανιζόμενος στην ελληνική πλευρά ως καλός σαμαρείτης, ενώ είναι “ λύκος” και μάλιστα των Στεπών.         

Τουρκικό ΜΜΕ (.turkishminute.com), ανέφερε ότι “οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι υπέυθυνοι για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, αναπτέρωσαν τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της, αφού αυτή παρέμεινε κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια, με μηνύματα τόσο από Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και από το Πατριαρχείο, να δείχνουν προθυμία να επιλυθεί το θέμα”.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που βρίσκεται στο νησί Χάλκη,έκλεισε το 1971 μετά τη θέσπιση νομοθεσίας από το τουρκικό κοινοβούλιο που απαγορεύσε τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρά τις πολλαπλές διεθνείς πιέσεις και διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση, η Σχολή παραμένει κλειστή, εμποδίζοντας την ικανότητα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εκπαιδεύει κληρικούς στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο BBC Turkish για το ζήτημα αυτό,  εξέφρασε την ελπίδα για την επαναλειτουργία της από το 2026.

Ο ίδιος, ο οποίος συμμετέχει σε συνομιλίες με τις τουρκικές κυβερνητικές αρχές για το θέμα, είπε ότι "οι συζητήσεις προχωρούν σε θετικό κλίμα, και ότι σε σύγκριση με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να ανοίξει ξανά η Σχολή μεταξύ 2010 και 2011, έμειναν πίσω και τώρα η διαδικασία προχωρά με " πιο αποφασιστικό» τρόπο.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ένα θέμα που έχει τεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δεκαετία του 1990, και επανήλθε ξανά πέρυσι, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν δήλωσε σε συνέντευξή του μετά την επίσκεψη στη Σχολή της Χάλκης στις 28 Μαΐου ότι «προσωπικά επιθυμεί να ανοίξει ξανά η Σχολή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο τον Σεπτέμβριο του 2024, ότι είναι πλέον «βέβαιοι» ότι η Σχολή  βρίσκεται στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας.

Μετά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ερντογάν στα τέλη Δεκεμβρίου, μια ανακοίνωση του Πατριαρχείου ανέφερε ότι ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο, για τις προσπάθειες να ανοίξει ξανά η Σχολή και ζήτησε βοήθεια για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Εάν ληφθεί απόφαση για επαναλειτουργία της Σχολής, έχουμε ετοιμάσει ένα προσχέδιο για το καθεστώς του. Από εδώ και πέρα, είναι πλέον μια πολιτική διαδικασία», είπε ο Τούρκος υπουργός  τον περασμένο μήνα.

Ο Τούρκος δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί, σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, υποστήριξε σε γραπτή δήλωση ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι "το κύριο αίτημα του Ελληνικού Πατριαρχείου για αυτό το θέμα, είναι να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης με το ίδιο καθεστώς που είχε προηγουμένως.

Αυτό αφορά στο καθεστώς ενός ιδιωτικού σχολείου υπό το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας. Η διεύθυνση της Σχολής θα παραμείνει στο Ελληνικό Πατριαρχείο, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας θα το επιβλέπει», είπε ο δικηγόρος.

Οι εργασίες για την ενίσχυση των κτιρίων της Σχολής, που ανήκει στο Ίδρυμα της Μονής Αγίας Τριάδας, ξεκίνησαν πέρυσι για να το προστατεύσουν από τους σεισμούς.

Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έχει αναφερθεί σε διάφορες εκθέσεις, ιδιαίτερα στις ετήσιες εκθέσεις υποψιφίων προ´ς ένταξη χωρών, που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει πολλές φορές από την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και να ανοίξει ξανά την Σχολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απόλυτη πρόκληση – Ετοιμάζεται ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας με την Λιβύη μέσω άλλης “χώρας” μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κάσο

Οι Τούρκοι στοχοποιούν κάθε ελληνικό και κυπριακό ενεργιακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο διότι θέλουνν να επιβάλουν...