Oλοκληρώθηκε η διαδικασία πλήρωσης της χηρευούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε μια ημέρα- σταθμό στην εκκλησιαστική ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας. Νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης . Το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με ψήφους 60.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες όλου του προηγούμενου διαστήματος που αρχικώς μεταδόθηκαν από το agrinionews.gr στις 6 Μαρτίου.
Από τις πρωινές ώρες συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Συνοδικό Μέγαρο, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη για την εκλογή μητροπολιτών Γόρτυνος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Για κάθε Μητρόπολη από τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων αρχικώς η Ιεραρχία εξέλεξε αρχικώς τρεις υποψηφίους, το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Στη συνέχεια από το τριπρόσωπο για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης .
Στην ψηφοφορία για το Τριπρόσωπο ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης έλαβε 65 ψήφους ωστόσο υψηλή επίδοση ήταν και του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμ. Επιφάνιου Καραγεώργου που έλαβε 32 ψήφους, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία. Το Τριπρόσωπο συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που έλαβε 4 ψήφους.
Ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης είναι προϊστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως στον Βόλο και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά, ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο της καταγωγής του, τη Σάμο.
Έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997.
Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.
Τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του Γέροντός του, Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε άμα τη ενθρονίσει του στο Βόλο.
Εκεί χρημάτισε Αρχιδιάκονος και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου (1998 – 2003), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2003-2006) και έπειτα Πρωτοσύγκελλος (2006 μέχρι σήμερα).
Από των διοικητικών αυτών θέσεων, συντόνισε το όλο ιεραποστολικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Διετέλεσε Προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Ανέλαβε την διοργάνωση των μηνιαίων Ιερατικών Συνάξεων, πολλών Επιμορφωτικών Ιερατικών Σεμιναρίων, καθώς και πολυάριθμων Συνεδρίων και ποικίλων Εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Διετέλεσε Διευθυντής του περιοδικού «Πληροφόρηση» (2002-2012) και Υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του Βρεφονηπιακού της Σταθμού.
Διηύθυνε το νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διετέλεσε επί πενταετία Αρχηγός των κατασκηνώσεων αρρένων, ίδρυσε την Παιδική και Νεανική Χορωδία της Μητροπόλεως, και είχε την ευθύνη της έκδοσης πρότυπων Κατηχητικών Βοηθημάτων για όλες τις βαθμίδες των Κατηχητικών Σχολείων.
Παραλλήλως, διακόνησε ως Προϊστάμενος του μεγαλοπρεπούς Ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως Χριστού Βόλου, όπου εργάστηκε, πλην της ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας, και για την αποπεράτωση και εξωραϊσμό του Ιερού αυτού Ναού.
Μερίμνησε, επίσης, για την ανακαίνιση των Ιερών Παρεκκλησίων Αγίου Νεκταρίου Βόλου και Αγίου Ανδρέα Φυτόκου καθώς και για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου του Νέου Κοιμητηρίου Βόλου.
Χάρη στις ενέργειες και τις προσπάθειές του, ανακαινίστηκε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και τα ιστορικά Παρεκκλήσια της εν λόγω Ενορίας.
Εμπνευστής, δημιουργός και Διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στη Μακρυνίτσα Πηλίου, του πρωτότυπου χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Ο Μικρός Παράδεισος» και «Η Γωνιά του Θεού» στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων και συνέβαλε καθοριστικά στην εκ βάθρων ανακαίνιση και εύρυθμη λειτουργία του.
Εξέδωσε δύο συλλογές ομιλιών και κηρυγμάτων με τον τίτλο «Από καρδίας: Εννέα λόγοι για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Κηρύττοντας σε σημαντικούς σταθμούς του Εκκλησιαστικού έτους».
Ύστερα από πρόσκληση, μετέβη και ωμίλησε σε Ιερές Μητροπόλεις, με την ευκαιρία λατρευτικών εκδηλώσεων η Συνάξεων.