Στα άκρα βρίσκονται εδώ και καιρό οι σχέσεις Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου σύμφωνα με το cretalive.gr με αφορμή τη δέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής και που ουσιαστικά κρατά σε ομηρεία την τοπική εκκλησία που δεν μπορεί να λειτουργήσει τα στοιχειώδη σε ότι αφορά τα οικονομικά της.
Μάλιστα είναι τόσο ψυχροπολεμικό το κλίμα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Δήμου Ηρακλείου, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει… πατήσει το πόδι του στη Λότζια από τη μέρα της ενθρόνισης του, ενώ έχει βάλει και ...εμπάργκο στην παρουσία του σε ό,τι αφορά στις δημοτικές εκδηλώσεις!
Μάλιστα πληροφορίες εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο να είναι χολωμένος με τη στάση του δημάρχου για το θέμα του ΑΦΜ κι ενώ έχει ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του, για να λυθεί το θέμα, εκείνος δεν έχει απαντήσει θετικά. Πάντως η πλευρά της Λότζια αναφέρει ότι ουδέποτε έχει ζητηθεί τέτοια συνάντηση
Πάντως στην τιμητική εκδήλωση της Πέμπτης για τους φωτορεπόρτερ της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε τα συναισθήματά του στην ομήγυρη...
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε τη διάσταση του θέματος...
Η δέσμευση αφορά σε ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ως οφειλή από εισφορές σε χρήμα κατά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε ακίνητα της Εκκλησίας στην περιοχή του Μπεντεβή.
Αυτό παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στις μεταξύ τους σχέσεις.
Η όλη κατάσταση- τη νομιμότητα της οποίας αμφισβητεί η Αρχιεπισκοπή - την κρατά σε καθεστώς ομηρείας εδώ και περίπου 8-9 χρόνια αφού τα χέρια της είναι δεμένα.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στην δικαιοδοσία της δικαιοσύνης, όμως οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία της Αρχιεπισκοπής.
Πιο συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, προσβάλλοντας την απόφαση για την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης.
Το δικαστήριο δικαίωσε σε πρώτο βαθμό την Εκκλησία της Κρήτης, ακυρώνοντας την πράξη εφαρμογής ως παράνομη.
Η Αρχιεπισκοπή θεώρησε ότι με την ακύρωση της πράξης εφαρμογής, ακυρώνεται και η επιβληθείσα οφειλή και ως εκ τούτου ο δήμος θα έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία άρσης της δέσμευσης του ΑΦΜ, με σχετική εντολή του προς την Εφορία.
Ωστόσο, από το δήμο Ηρακλείου ασκήθηκε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης κι έτσι το θέμα εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, ο δήμος δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε διαδικασία αποδέσμευσης του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής.
Από μέρους της Αρχιεπισκοπής καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα που θα της επιτρέψει να «ανασάνει» σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης και για το λόγο αυτό επιζητείται συνάντηση με τη δημοτική Αρχή.
Εκ μέρους πάντως της Δημοτικής Αρχής επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει προς το Δήμο Ηρακλείου συνολική οφειλή ύψους 1.440.860,41,δηλαδή το κεφάλαιο συν προσαυξήσεις.
Έχει προσφύγει δικαστικώς και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων που θα κρίνουν τελεσίδικα το ζήτημα. Τονίζεται επίσης ότι ο χρόνος εκδίκασης στα Διοικητικά Δικαστήρια ορίζεται από το ίδιο το Δικαστήριο και όχι από το Δήμο.
Ωστόσο, η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, το 2016 προχώρησε σε δέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με την δέσμευση του ΑΦΜ, ασκήθηκε από την ΙΑΚ, το ειδικό ένδικο βοήθημα που προβλέπεται, με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, πλην όμως το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε την άρση του κι έτσι μέχρι να εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά με τις εισφορές, το ΑΦΜ παραμένει δεσμευμένο.
Σε κάθε περίπτωση η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Καναβάκη, που έχει ζητήσει και τηλεφωνικώς και γραπτώς συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή από τις αρχές του καλοκαιριού για ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου για διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων και αυτό, πραγματοποίησε την Παρασκευή σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ταμειακής Βεβαίωσης για την αναζήτηση πιθανής άλλης σύννομης λύσης και η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι έως τις τελικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
Σύμφωνα με την κ. Καναβάκη οι ενέργειες των υπηρεσιών υπαγορεύονται από πλαίσιο ανελαστικών διατάξεων που εφαρμόζονται ίσα προς όλους ενώ επισημαίνει ότι εάν υπάρχει εναλλακτικός νόμιμος τρόπος, προφανώς και θα ληφθεί υπόψη.
Αυτό ζήτησε την Παρασκευή εκ νέου να διερευνήσουν τα αρμόδια στελέχη του Δήμου.