"Προστίθεται σήμερα ένας ακόμη χρόνος στο βαρύ φορτίο της κατάφωρης αδικίας που κουβαλούν στις ψυχές τους οι Κύπριοι αδελφοί μας, και μαζί τους ο απανταχού Ελληνισμός, από τις 'μαύρες' εκείνες ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974", αναφέρει οΣεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στο μήνυμά του για τη σημερινή θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο. Αφού κάνει μνεία στις άκαρπες πρόσφατες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επανένωση του μαρτυρικού νησιού, ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει με έμφαση "παρ' όλα αυτα, το όραμά μας για την επανένωση δεν πρόκειται να ματαιωθεί".
"Παρά ταόποια εμπόδια και την τροχοπέδη που αυτά επιφέρουν", προσθέτει, "ο αγώνας για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε θα πάψει να συνιστά ένα ιερό καθήκον για όλους μας". Το ιερό αυτό καθήκον υπηρετεί με συνέπεια και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, "μεριμνώντας με κάθε ευκαιρία και σε κάθε βήμα το οποίο μάς προσφέρεται, να προβάλλουμε τα δίκαια του Κυπριακού λαού", επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος.
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κλείνει με τη διαβεβαίωση: "Δεν ξεχνούμε! Δεν παραιτούμαστε! Συνεχίζουμε με πίστη στον Θεό να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη λύση του Κυπριακού, την επανένωση της Μεγαλονήσου!".
Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο:
Προστίθεται σήμερα ένας ακόμη χρόνος στο βαρύ φορτίο της κατάφωρης αδικίας που κουβαλούν στις ψυχές τους οι Κύπριοι αδελφοί μας, και μαζί τους ο απανταχού Ελληνισμός, από τις "μαύρες" εκείνες ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974.
Για έναν ακόμη χρόνο, η μεγαλόνησος παρέμεινε διχοτομημένη και το σώμα της λαβωμένο, με πάνω από το 36% του εδάφους της να τελεί υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή. Δυστυχώς, οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επανένωση του μαρτυρικού νησιού, "σκόνταψαν" στις απαράδεκτες νέες αξιώσεις της άλλης πλευράς.
Παρ' όλα αυτά, το όραμά μας για την επανένωση δεν πρόκειται να ματαιωθεί. Παρά τα όποια εμπόδια και την τροχοπέδη που αυτά επιφέρουν, ο αγώνας για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε θα πάψει να συνιστά ένα ιερό καθήκον για όλους μας. Ιερό καθήκον προς τα χιλιάδες θύματα της εισβολής του "Αττίλα", τη μνήμη των οποίων σήμερα τιμούμε, αλλά και προς όσους έμειναν πίσω - προς τους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων, προς τους βίαια ξεριζωθέντες από τις πατρογονικές τους εστίες, ιδίως δε προς τις επόμενες γενιές των Κυπρίων, οι οποίες επιβάλλεται να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ομόνοιας και συμφιλίωσης.
Το ιερό αυτό καθήκον υπηρετούμε με συνέπεια και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μεριμνώντας με κάθε ευκαιρία και σε κάθε βήμα το οποίο μάς προσφέρεται, να προβάλλουμε τα δίκαια του Κυπριακού λαού, συμπορευόμενοι με άπασα την ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων χιλιάδων καταγόμενων από τη Μεγαλόνησο, καθώς και με την Εκκλησία της Κύπρου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο, με την πολιτική ηγεσία της χώρας και με όσους μοιράζονται το όραμα της επούλωσης της πληγής που άνοιξε ο "Αττίλας" πριν από 47 χρόνια.
Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο, επαναβεβαιώνουμε με αποφασιστικότητα τη δέσμευσή μας: Δεν ξεχνούμε! Δεν παραιτούμαστε! Συνεχίζουμε με πίστη στον Θεό να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη λύση του Κυπριακού, την επανένωση της μεγαλονήσου!