Στις 11 Οκτωβρίου, χοροστατούντος του Πατριάρχη πάντων των Αρμενίων Καρεκίν Β ', τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Γκαϊάν. Στο τέλος ο ίδιος ο Πατριάρχης μαζίθ με τους παρευρισκόμενους προσευχήθηκαν για Ειρήνη ζητώντας από τον Κύριο να σώσει την Αρμενία, και όπως είπαν χαρακτηριστικά: “να διατηρήσει την πατρίδα μας, το Artsakh, τα απόρθητα σύνορα της πατρίδας μας ασφαλή και τους Αρμένιους στρατιώτες ισχυρούς και σταθερούς στην ειρήνη”. Προσευχήθηκαν επίσης για τη θεραπεία των τραυματιών, για την παρηγοριά των οικογενειών των γενναίων στρατιωτών που μαρτύρησαν, για τις ψυχές των Αρμενίων που έπεσαν θύματα των φρικαλεοτητών του πολέμου.
Στο μήνυμά του ο Αρμένιος Πατριάρχης αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ζήσαμε 14 μέρες γεμάτες άγχος και πόνο, πόνο και αγανάκτηση, ταυτόχρονα ζούσαμε ημέρες που έγιναν ιστορικές με το θάρρος και τον πατριωτισμό των παιδιών μας, του Κάθε υπερασπιστή της πατρίδας. Με την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζοντας την πολεμική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων τρομοκρατών που έφεραν από τη Συρία, ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον του Artsakh. Εκατοντάδες νέοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, γυναικών και παιδιών. Η εκκλησία μας στο Shushi επίσης πυρπολήθηκε. Η Εκκλησία του Σωτήρα, η οποία κάποτε μαρτυρούσε την αντι-Αρμενική πολιτική των αρχών του Αζερμπαϊτζάν, η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες στο Αζερμπαϊτζάν (..) Για αιώνες, οι εχθροί μας γνωρίζουν επίσης ότι η πίστη μας μας κρατά ισχυρούς στη γη μας, μας ενισχύει να ζούμε με ελπίδα και αγάπη, να δημιουργούμε και να κερδίζουμε"
“Όλοι έχουμε καθήκον και ευθύνη να είμαστε πάντα ενωμένοι στην αποστολή της υπεράσπισης της πατρίδας μας, της ενίσχυσης της κρατικής μας υπόστασης. (...) Οι πεσμένοι ήρωές μας είναι οι σύγχρονοι μάρτυρες μας” τόνισε ενώ επαίνεσε και τις προσπάθειες των χωρών του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, και ιδίως της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την κατάπαυση του πυρός.