Εκκλησία

Νέο άνοιγμα του Πάπα στην Ορθοδοξία: Η μελέτη του δικαίου της Ανατολικής Εκκλησίας βοηθά τον οικουμενισμό - Τι είπε για το πρωτείο

Του Μανώλη Κείου

Το έργο της Εταιρείας για το Δίκαιο των Ανατολικών Εκκλησιών, το οποίο συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από τις Ανατολικές Καθολικές, Ορθόδοξες και Ανατολικές Εκκλησίες, αποτελεί θεμελιώδη βοήθεια στον οικουμενικό διάλογο, δήλωσε την Πέμπτη ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μιλώντας σε 80 περίπου συμμετέχοντες στο 24ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας για το Δίκαιο των Ανατολικών Εκκλησιών που έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 16-20 Σεπτεμβρίου, είπε ότι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής ζωής, όπως στη θεολογία , την εμπειρία της πνευματικότητας και της λειτουργικότητας, της ποιμαντικής δραστηριότητας και του κανόνα δικαίου.

Η Εταιρεία που στοχεύει στην προώθηση καλύτερης διεθνούς και διεπιστημονικής ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ ειδικών του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών και του Αστικού Δικαίου για τις Ανατολικές Εκκλησίες σηματοδοτεί τα 50 χρόνια της φέτος.

Σύμφωνα με τον Πάπα, «το δίκαιο της Ανατολικής Εκκλησίας είναι απαραίτητο για τον οικουμενικό διάλογο». Πολλοί από τους θεολογικούς διαλόγους που επιδιώκει η Καθολική Εκκλησία, ειδικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Ανατολικές Εκκλησίες, είπε, είναι εκκλησιολογικού χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι η εκκλησιολογία εκφράζεται στους θεσμούς και στο δίκαιο των Εκκλησιών, οι θεολογικοί διάλογοι, όπως είπε, έχουν επίσης μια κανονική διάσταση. Ο Οικουμενικός διάλογος επίσης εμπλουτίζει το κανονικό δίκαιο.

Ο Πάπας μάλιστα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη συνοδικότητα, εξηγώντας ότι, όταν μεταφράζεται σε καθιερωμένους θεσμούς και διαδικασίες της Εκκλησίας, εκφράζει την οικουμενική διάσταση του κανόνα δικαίου. Η Καθολική Εκκλησία μπορεί να μάθει από την συνοδική εμπειρία άλλων παραδόσεων, ιδιαίτερα των Ανατολικών Εκκλησιών, και η δική της εμπειρία της συνοδικότητας είναι σημαντική για τις σχέσεις της με άλλους χριστιανούς, υποστήριξε.

Η συνοδικότητα, είπε, είναι μια πρόκληση για τον οικουμενισμό. Η δέσμευση για την οικοδόμηση μιας συνοδικής Εκκλησίας, στην οποία όλοι καλούνται, είπε, έχει σημαντικές οικουμενικές επιπτώσεις.

Από την άποψη αυτή, ο Πάπας είπε ότι ο σημερινός θεολογικός διάλογος μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας επιδιώκει ακριβώς μια κοινή κατανόηση της πρωτοκαθεδρίας και της συνοδικότητας και της σχέσης τους στην υπηρεσία της ενότητας της Εκκλησίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ