Εκκλησία

Οι σχέσεις της Εκκλησίας με την νέα κυβέρνηση και οι κυρίες του υπουργείου Παιδείας

Με θρησκευτικό όρκο αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα η νέα κυβέρνηση όπως έδωσε το παράδειγμα ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχέσεις κυβέρνησης -Εκκλησίας και τι μεταστροφή μπορεί να έχουν αυτές μετά την επιθετικότητα της “πρώτη φορά Αριστερά” είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα.

Αρκεί να δούμε τι θέσεις έχει λάβει η ΝΔ σε θέματα που άπτονται εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος για να αντιληφθούμε πως ΑΝ τηρηθεί η ίδια στάση θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Αρχικά κατά της Συνταγματικής αλλαγής που να αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας έχει ταχθεί η ΝΔ.

Ο γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντησή του με την Εκκλησία της Κρήτης στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος τόνιζε: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση. Το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης του άρθρ. 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα. Ούτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους χωρίς περιορισμούς. Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει (ούτε μπορεί) περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο κ.Μάκης Βορίδης από την Βουλή κατά την συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα:

«Κορωνίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των άρθρων 3 και 13. Δηλαδή, θρησκευτική ουδετερότητα, αναθεώρηση του άρθρου 86 και η βουλευτική ασυλία. Από όλη την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να μας μιλήσει για τη θρησκευτική ουδετερότητα. Να μιλήσουμε. Αλλά έχει σημασία να ξέρουμε ότι για τα άρθρα 3 και 13, που είναι εμβληματικού χαρακτήρα προτάσεις, δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Τι δεν ρυθμίζεται καλά στο Σύνταγμά μας και θέλατε παραπάνω; Δεν αποτολμάτε να πείτε ότι θέλετε την πλήρη λαϊκότητα. Διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάργηση της κρατούσας θρησκείας, στην κατάργηση του προοιμίου και ενδεχομένως, δε, και σε μία διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της καλλιέργειας εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Δεν τα προτείνετε αυτά. Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αυτής της συνταγματικής αλλαγής, στην πρότασή σας, βρίσκεται σε απόφαση του ΣτΕ. Όταν ο κ. Φίλης αποπειράθηκε την αλλαγή των βιβλίων των Θρησκευτικών, προσέφυγαν γονείς και η υπουργική απόφαση ακυρώθηκε. Γιατί είπε το ΣτΕ ότι ανάπτυξη της ελληνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως νοείται η ανάπτυξη της ορθοδόξου συνειδήσεως και όχι άλλης. Αυτή η απόφαση είναι το καρφί στο μάτι σας».

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επέφεραν την κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικό αδίκημα, καθώς και της περιύβρισης νεκρών κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, δείγμα της αποδοκιμασίας της. Μένει να δούμε τι θα αλλάξει σχετικά.

Εκκλησιαστική περιουσία

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ.Αυγενάκη: “ Τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες”.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θρησκευτικά

Όσον αφορά τέλος το μέγα ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τους Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Αργολίδας, Μαρία Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς, και Χρήστο Κέλλα, βουλευτή Λάρισας, απηύθυναν προ μηνών ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο Υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτηθείς για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, απάντησε ότι ολοκληρώθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Υπουργείο και την Εκκλησία και, πλέον, το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων. Ζητούμε να μάθουμε αν στον σχεδιασμό των προς συγγραφή νέων βιβλίων έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες η ύλη και η φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών έχουν χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικές".

Κόρη Θεολόγου η νέα Υφυπουργός Παιδείας

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως και η άλλη κυρία του υπουργείου, η νέα Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη έχει σχέσεις με την εκκλησία. Και μάλιστα “κουβαλάει” μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Όπως μας πληροφορεί το slpress.gr «…η Σοφία (Ζαχαράκη) και ο Αλέξης (Τσίπρας) περπάτησαν στα ίδια στενά, γαλουχήθηκαν στην ίδια γειτονιά και αγάπησαν με πάθος την ίδια ομάδα: τον Παναθηναϊκό. Μεγαλωμένοι και οι δύο στους Αμπελόκηπους, φοίτησαν σε αντικριστά σχολεία. Ο σημερινός πρωθυπουργός πήγε στο ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Εκεί ήταν λυκειάρχης ο θεολόγος πατέρας της Σοφίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε γνωρίσει από την «καλή και την ανάποδη» τον ανήσυχο και δηλωμένο άθεο μαθητή. Η Σοφία ήταν μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου. Αυτό το σχολείο επέλεγαν τα παιδιά που είχαν μία τάση στα θεωρητικά μαθήματα, όπως και εκείνη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ και δέος-Κινεζικό σύστημα Λέιζερ τοποθετήθηκε σε ιρανικά αεροδρόμια και υποδομές-Σαράντα Ιρανοί πιλότοι στην Μόσχα για τα Su-35

Η αμυντική συμφωνία της Τεχεράνης με το Πεκίνο δίνει το δικαίωμα στους Κινέζους να χρησιμοποιούν ιρανικές αεροπορικές...
το πρόσωπο του Πούτιν στον ουκρανικό ουρανό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ έπαθαν Ουκρανοί στρατιώτες όταν είδαν το πρόσωπο του Πούτιν πάνω από τα κεφάλια τους-Σκοτώθηκαν οι πρώτοι Β. Κορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα έστειλαν ένα μήνυμα στην ουκρανική πλευρά την ημέρα γενεθλίων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν