Αρχείο

Η Τουρκία ψάχνει τρόπο για πρόκληση τετελεσμένου γεγονότος στο Αιγαίο με καταιγισμό στρατιωτικών ασκήσεων - Σε διάταξη μάχης ο Ελληνικός Στόλος

Με... καταιγισμό στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο επιχειρεί η Τουρκία να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα και να ανακόψει την όπως φαίνεται αποφασισμένη ανάδειξη της Ελλάδας και της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προς της Ευρώπη.

Η κατάσταση βεβαίως αυτή προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει σε διαρκή ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις και επιχειρεί με κάθε τρόπο να μην αφήσει περιθώρια πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στην Τουρκία. Ο μεγάλος κίνδυνος και φόβος είναι η πρόκληση τετελεσμένου γεγονότος, δηλαδή μία εχθρική ενέργεια και κρίση ανάλογη με αυτή των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία, έχοντας ως δεδομένα τρία πράγματα βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και συμπεριφέρεται με τρόπο εχθρικό απέναντι σχεδόν σε όλους τους γείτονες τους. Αυτό μπορεί να συμφέρει την Ελλάδα, από την άλλη όμως η χώρα μας ίσως είναι ο αδύναμος κρίκος λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Ποια είναι αυτά τα τρία δεδομένα; Πρώτον οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι θέμα χρόνου η εξόρυξη φυσικού αερίου. Δεύτερον ότι η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα. Με την Άγκυρα η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης και με την Αθήνα σε σε φάση προσέγγισης. Τρίτον, είναι επίσης θέμα χρόνου η ανακήρυξη αυτόνομου κουρδικού κράτους. Είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία και των Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η Ρωσία στηρίζει επίσης τους Κούρδους (οι Κούρδοι πολεμούν τους Τούρκους με ρωσικά όπλα) και βεβαίως έχει βάλει στοπ στα επεκτατικά σχέδια του της Άγκυρας στη Συρία και στο Ιράκ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο Ερντογάν να βρίσκεται εγκλωβισμένος και να προσπαθεί με κάποιες σπασμωδικές κινήσεις ότι βρίσκεται ακόμη «ζωντανός» και ικανός να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Όλα αυτά ωστόσο τον κάνουν να στρέφει το ενδιαφέρον του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πολεμική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων φαίνεται να αντικαθίσταται από τη στρατιωτική παρέμβαση με μπαράζ ασκήσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Τούρκοι εξέδωσαν μάλιστα NAVTEX με την οποία δεσμεύουν μία περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για ολόκληρο τον Ιούνιο παραβιάζοντας και το άτυπο θερινό μορατόριουμ που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.

Συγκεκριμένα το μορατόριουμ, θεωρητικά απαγορεύει τη διεξαγωγή ασκήσεων ή άλλων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα προβαίνει συνήθως σε παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά σχεδόν ποτέ δεν διεξάγει ασκήσεις εντός του άτυπου θερινού μορατόριουμ (γνωστό και ως μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το οποίο αρχικά ίσχυε Ιούλιο και Αύγουστο αλλά μετά επεκτάθηκε κατά ένα μήνα).

Η άσκηση αυτή σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX πρόκειται να διεξαχθεί δυτικά των Ψαρών από τις 5 έως και τις 29 Ιουνίου πλην Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής κάθε εβδομάδα. Ωστόσο η NAVTEX αυτή ακυρώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως παράνομη αργά χθες το βράδυ. Η Τουρκία όμως έδειξε προχθές πώς παρά την ακυρωτική ελληνική NAVTEX προχώρησε στην περιοχή δυτικά της Λέσβου σε άσκηση με πραγματικά πυρά, τη στιγμή δε που ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα.

Άσκηση με πραγματικά πυρά προγραμματίζει η Τουρκία και σε μία περιοχή που έχει δεσμεύσει για την Δευτέρα 15 Μαΐου ανατολικά από τα Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Ίμια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πώς η πρώτη σοβαρή πρόκληση εντός του 2017 στο Φαρμακονήσι, όταν τουρκικά πλοία προχώρησαν στη ρίψη πραγματικών πυρών εντός των εθνικών χωρικών υδάτων.

Και οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν συνέχεια. Από σήμερα ξεκινάει η άσκηση με την επωνυμία «DENİZKURDU-2017», με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην Άγκυρα να κάνει από επίδειξη σημαίας έως και να στήσει σοβαρή πρόκληση. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ταχύπλοα σκάφη, 9 υποβρύχια, 6 ΤΠΚ, 13 σκάφη υποστήριξης, 4 περιπολικά σκάφη, 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, 19 ναυτικά ελικόπτερα και ομάδες SAT με ταχύπλοα.

Είναι προφανές πώς η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο που το πάει. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έχει διαμηνύσει πάντως στον Τούρκο ομόλογο του πώς «ότι κάνετε θα μας βρίσκετε απέναντι σας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ