Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας σε πολιτικό βέρτιγκο: Στην Κούβα ζει το μύθο του αριστερού επαναστάτη - Στην Ελλάδα ο άνθρωπος των δανειστών

Που το πάει πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας; Ζει το μύθο του και αφήνει τα πάντα να εξελίσσονται περιμένοντας να περάσει στην ιστορία ως ένας ακόμη πρωθυπουργός των μνημονίων (αυτός ως αριστερός) ή πιστεύει πώς μπορεί να βρει συμμάχους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής τη στιγμή που οι δανειστές με τους οποίους διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του ζητούν να υπογραφούν νέα σκληρά μέτρα;

Πριν από λίγες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός έφαγε το «χαστούκι» όταν οι ελπίδες να θέσει στο Βερολίνο ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα το θέμα του χρέους αποδείχθηκαν φρούδες και αμέσως αναζήτησε δίαυλο επικοινωνίας με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Και εκεί που έγινε τελικά η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Τραμπ (όταν βέβαια Ερντογάν και Τραμπ είχαν μιλήσει ήδη δύο φορές) και επετεύχθη η πρώτη προσέγγιση για τα «καυτά» προβλήματα στην περιοχή, ο Αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας επιλέγει να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο σαν να μην άκουσε την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου που τον χαρακτήρισε «κτηνώδη δικτάτορα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε καν υπόψη του πώς κανένας Ευρωπαίος Πρόεδρος ή πρωθυπουργός δεν πήγε στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Κι όμως η χώρα διαπραγματεύεται με την Δύση (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ και ΔΝΤ) τον τρόπο εξόδου από την οικονομική κρίση. Πως άραγε θα δει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, ο Ολάντ και ο Γιούνκερ, τις επαφές με τους Αριστερούς επικεφαλής των χωρών της Λατινικής Αμερικής;

Θα μπορούσε να πει κανείς, θα καθορίσουν οι Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί τη στάση της Ελλάδας; Όχι, αλλά αυτούς εξυμνούσε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα και έλεγε στον ελληνικό λαό πως θα μας σώσουν μετά από μία πολιτική διαπραγμάτευση. Τώρα το έργο αυτό επαναλαμβάνεται και απ' ότι φαίνεται θα καταλήξει σε ένα νέα μνημόνιο με μία μεγάλη υπόσχεση για το χρέος.

Θυμίζουμε πώς πριν ο κ. Τσίπρας υπογράψει το 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 είχε ταξιδέψει στη Ρωσία, είχε στείλει υπουργούς στην Κίνα και πίστευε πώς αναζητώντας χρηματοδότες από την Ανατολή και εκβιάζοντας με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα κάμψει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου και θα έσκιζε τα μνημόνια. Τα αποτελέσματα όλοι τα γνωρίζουμε.

Τώρα τι ακριβώς κάνει; Στη Βουλή ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και την ίδια στιγμή οι δανειστές μας ράβουν το κοστούμι του 4ου μνημονίου και ο κ. Τσίπρας παραθερίζει στην Αβάνα κάνοντας επαναστατικές ομιλίες; Άλλο πάλι και τούτο. Έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την επανάσταση του 1821 με αυτή του Φιντέλ Κάστρο.

Κυβερνητικές πηγές (Μέγαρο Μαξίμου) διέρρεαν πώς κατά την παραμονή του στην Κούβα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις πολύ σημαντικές συναντήσεις και δέχθηκε προσκλήσεις να επισκεφθεί χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε, λένε, οι κυβερνητικές πηγές με τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες και κάθισε δίπλα δίπλα με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Τόνιζαν επίσης πώς παρουσία και η επικήδεια ομιλία Τσίπρα προκάλεσε αίσθηση. Αμέσως μετά ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται στον πλανήτη, έχει συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία.

Τι ακριβώς μας λένε από το Μέγαρο Μαξίμου; Πως οι επαφές αυτές του κ. Τσίπρα θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται και από τα πολλά προβλήματα, οικονομικής φύσεως προς το παρόν (σ.σ. το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν και τα εθνικά θέματα σε έξαρση) ή ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να παρηγορηθεί απ' αυτά που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής;

Όπως και να έχει ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει πώς θα κυβερνήσει. Το είμαι Αριστερός με δεξιά τσέπη δεν ισχύει. Ούτε το ότι είμαι Αριστερός αλλά ψηφίζω μέτρα ακραία νεοφιλελεύθερα. Ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και γι' αυτό η δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στα τάρταρα, κάτω και από αυτή του Βασίλη Λεβέντη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...