Αρχείο

«Χοντραίνουν» επικίνδυνα οι Τούρκοι το παιχνίδι με το αίτημα για την παράδοση των οχτώ στρατιωτικών–Τι σχεδιάζει η Ελλάδα;

Σε άκρως επικίνδυνη  «ατραπό» έχει εισέλθει η υπόθεση της έκδοσης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών της  αεροπορίας στρατού από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Έγκυρες πληροφορίες από τον ελληνικό τύπο  αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα της χθεσινής,  αιφνιδιαστικής  τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Μ.Γκιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σαφώς  επανέλαβε στο Α.Τσιπρα  επισταμένα,  τις τουρκικές θέσεις περί «προδοτών αξιωματικών» οι οποίοι θα δικαστούν για την συμμετοχή τους στο πραξικόπημα της 15η Ιουλίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενδεχομένως να του «υπενθύμισε » ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ,  και ότι το θέμα έχει λάβει την νομική οδό και εξετάζεται σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, θέλοντας ενδεχομένως να τον «κατευνάσει».

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα αυτό αποτελεί ναι μεν « καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς ενδεχομένως να αποτελέσει και αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» με ΕΕ και Τουρκία .

Το  σήριαλ όμως της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών παίρνει μεγάλες διαστάσεις τόσο διεθνώς όσο και μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας , και αυτό είναι λίαν επικίνδυνο.

Ο λόγος είναι ότι γνωρίζουμε  πολύ καλά ως χώρα που οδηγούν τέτοια ζητήματα με 'εσωτερική απήχηση" στην Τουρκία στα οποία διακυβεύεται το κύρος της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι  Τούρκοι επίτηδες εδώ και αρκετές μέρες άνοιξαν την «στρόφιγγα» του μεταναστευτικού και φορτώνουν με κόσμο τα ελληνικά νησιά, ενώ την ίδια στιγμή «απαιτούν» πολλά και διάφορα . Θα ενδώσει η Ελλάδα ή θα ακολουθήσει μια ανεξάρτητη οδο;

Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς από λίαν έμπειρους διπλωμάτες σε συνεργασία με την ΕΕ.

e1a9b391-3915-4ef2-bccb-061b8102da88

Για το θέμα αυτό , το  πρακτορείο ειδήσεων Press TV πραγματοποίησε συνέντευξη με τον David Lindorff, ένα ερευνητή και  δημοσιογράφο από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ , σχετικά με την επίμονη απαίτηση  της τουρκικής κυβέρνησης από την Αθήνα να εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς  του στρατού οι οποίοι κατέφυγαν στην χώρα μας  μετά την 15η Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Press TV: Νομίζετε ότι Έλληνες αξιωματούχοι θα ενδώσουν  στην τουρκική πίεση;

Lindorff: Αυτό είναι δύσκολο να το πω. Το σίγουρο είναι ότι έχουν  χαθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οι  παλιές καλές σχέσεις . Προφανώς, οι δύο χώρες είχαν πολλές διαφορές  όλα αυτά τα χρόνια , ενώ  τώρα είναι σε  διαμάχη για την Κύπρο . Και έτσι, δεν θα με εξέπληττε αν απλά η ελληνική κυβέρνηση αγνοούσε το αίτημα της Άγκυρας .

Από την άλλη πλευρά, άκρως  ενδιαφέρουσα αλλαγή  σε αυτό το θέμα θα διαδραματίσει  η νέα προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, επειδή η Ελλάδα είναι επίσης ανήσυχη  για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, και ίσως λειτουργήσει    ως μια πιθανή «σφήνα» και  να θελήσει να λάβει  καλύτερες διαπραγματεύσεις από τις χώρες της Ευρώπης στο ζήτημα του χρέους, (με αντάλλαγμα το θέμα αυτό) .

Έτσι, ποιος ξέρει, μπορεί η Αθήνα να αποφασίσει  να «πουλήσει» τους Τούρκους  πραξικοπηματίες  που βρίσκονται στη χώρα ζητώντας άσυλο, προκειμένου να καλλιεργήσει  καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Press TV: Φαντάζομαι, κ Lindorf, ότι επειδή η Ελλάδα διαθέτει  μια τόσο σημαντική θέση,  στις αφίξεις  των λαθρομεταναστών,  αυτό το γεγονός να παίξει κάποιον  παράγοντα σε όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Ίσως ( η Αθήνα) να θελήσει  να έχει την Τουρκία «ευτυχισμένη». Όλη η Ευρώπη σε κάποιο βαθμό ενδεχομένως να θέλει να έχει την Τουρκία "ευτυχισμένη", έτσι δεν είναι;

Lindorff: Ναι, αυτό το είχα σκεφτεί  πάρα πολύ. Εννοώ ότι ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τη στρόφιγγα που ελέγχει την ροή των προσφύγων  από τη Συρία προς την  Ευρώπη, κάτι το οποίο συνήθως σημαίνει ότι  θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και την Ελλάδα, για να κερδίσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους και σε αυτή την περίπτωση ίσως και από τους Έλληνες.

Press TV: Σχετικά με το  ζήτημα μια ενδεχόμενης δίκαιης δίκης των  οκτώ   στην Τουρκία , όλοι λένε ότι  αυτή τη στιγμή  οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Υπάρχει έγκυρη ανησυχία για αυτό το θέμα;

Lindorff: Ω, απολύτως. Εννοώ ότι Ερντογάν έχει ήδη διώξει  1.200 δικαστές από το δικαστικό  σύστημα, και αυτό αποτελεί έναν εκπληκτικό αριθμό. Έχει σίγουρα βάλει την «σφραγίδα του» και στην κορυφή του δικαστικού σώματος στην Τουρκία, η οποία είχε μια ιστορία και ήταν  αρκετά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση.

Έτσι, οι πιθανότητες ότι οποιοδήποτε από αυτά τα άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κατηγοριών της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν μια δίκαιη δίκη,  είναι κοντά στο μηδέν, αυτό πιστεύω", καταλήγει ο δημοσιογράφος .

Πολλοί εδώ στην χώρα μας εκτιμούν ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει όπως οφείλει το καθήκον της μακριά από «διπλωματικά και πολιτικά παιχνίδια». Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και αυτό θα γίνει με τους ελληνικούς όρους και όχι με τους εκβιασμούς του ισλαμικού νόμου που διέπει σήμερα την Τουρκία.

Το σίγουρο όμως  είναι ότι ένα τέτοιο θέμα η Άγκυρα θα το «τραβήξει από τα μαλλιά» και θα προσπαθήσει να εκβιάσει την χώρα μας ακόμα και πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο, αυτό ας το έχουμε υπόψιν μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ