Σύμφωνα με την δημοσιογραφικές πληροφορίες (Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Σταύρο Ιωαννίδη), το Γενικό Επιτελείο Στρατού προωθεί με μεγάλη σπουδή την αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) M-270, λόγω και των τουρκικών απειλών για τα νησιά του Αιγαίου.
Αυτή η δράση θα αποτυπωθεί στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο 2024.
Αξιωματικοί του πυροβολικού από το ΓΕΣ, υλοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, για να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το θέμα αυτό με προεξάρχουσα την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, αλλά και με ισραηλινή εταιρεία.
Το όλο θέμα αφορά τον εκσυγχρονισμό 24 συστημάτων MLRS, σε σύνολο 36, στην έκδοση Α2.
Το σύστημα ΠΕΠ MLRS αξιοποιείται από Μονάδες Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού σε αποστολές Γενικής Υποστηρίξεως και μπορεί να προσβάλλει στόχους με κατάλληλα πυρομαχικά σε απόσταση 165 χιλιομέτρων.
Η απόφαση αφορά τον εκσυγχρονισμό 24 από τους 36 εκτοξευτές, προκειμένου το υφιστάμενο απόθεμα όπλων (ρουκετών Μ26) να συνεχίσει να αξιοποιείται από τους υπόλοιπους 12 Μ270.
Μιλάμε για νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (CFCS) το οποίο δεν βάλει τις ρουκέτες Μ26 που διαθέτει το ελληνικό Πυροβολικό.
Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να εντάσσαμε στο ελληνικό οπλοστάσιο τους πυραύλους Μ142 HIMARS;
Η Τουρκία έχει εξοπλίσει το οπλοστάσιο της με σειρά πυραύλων μακρού βεληνεκούς bora, atmaca, Tayfun, και άλλους έχοντας την δυνατότητα μακρού πλήγματος είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είτε στην Δυτική Θράκη.
Δεν θα έπρεπε να δούμε την όλη υπόθεση πιο μακροπρόθεσμα και κυρίως με ρεαλισμό, για την απόκτηση φονικών πυραυλικών συστημάτων με στόχο την τουρκική ενδοχώρα, με πυραυλικά συστήματα από τα νησιά μας.
Μ142 HIMARS
Το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το HIMARS φέρει ένα φορέα εκτόξευσης είτε έξι πυραύλων GMLRS είτε ενός πυραύλου ATACMS.
Εξυπηρετείται από φορτηγό πέντε τόνων της οικογένειας μεσαίων τακτικών οχημάτων (FMTV) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ικανό να εκτοξεύει όλους τους πυραύλους που καθορίζονται στην οικογένεια πυρομαχικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MFOM).
Ο εκτοξευτής μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφη Lockheed C-130 Hercules.
Το HIMARS είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με το M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), με κύρια εξαίρεση ότι πρόκειται για τροχοφόρο όχημα Το HIMARS φέρει έναν φορέα πυρομαχικών, ο οποίος είναι πανομοιότυπος με τους φορείς που χρησιμοποιούνται από το M270, ενώ περιλαμβάνει θωρακισμένη καμπίνα αυξημένης προστασίας πληρώματος.
Κατά την εκτόξευση ρουκετών ακριβείας GMLRS-Unitary, το HIMARS μπορεί να επιτύχει βεληνεκές 70 και πλέον χιλιομέτρων, να προσβάλλει στόχο με χαμηλή παράπλευρη ζημιά, επιτρέποντας έτσι την εγγύς υποστήριξη μαχομένων φίλιων τμημάτων, πλήττοντας εχθρικούς στόχους σε απόσταση 200 μέτρα και άνω από αυτά.
Το HIMARS δοκιμάστηκε επίσης ως ενιαίο σύστημα εκτόξευσης τόσο για πυραύλους πυροβολικού όσο και για την επιφανειακή εκτόξευση παραλλαγής SLAMRAAM του αντιαεροπορικού πυραύλου AMRAAM.
Τον Οκτώβριο του 2017, το Σώμα Πεζοναυτών εκτόξευσε έναν πύραυλο από HIMARS, ενώ βρισκόταν στη θάλασσα εναντίον χερσαίου στόχου για πρώτη φορά, και συγκεκριμένα από το κατάστρωμα του αμφίβιου πλοίου επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Anchorage, επιδεικνύοντας την ικανότητα του συστήματος να λειτουργεί ενώ βρίσκεται σε πλοία για να εκπέμπει πυρά ακριβείας από απόσταση ενάντια στις εχθρικές ακτές.
Προδιαγραφές
Πλήρωμα 3: πυροβολητής, οδηγός και αρχηγός
Βάρος 16.200 κιλά (35.800 λίβρες)
Μήκος 7 m (23 πόδια)
Πλάτος 2,4 m (7 πόδια 10 ίντσες)
Ύψος 3,2 m (10 πόδια)
Μέγιστη Εμβέλεια 480 km (300 mi)
Ταχύτητα δρόμου 85 km/h (53 mph)
Οπλισμός 1 φορέας με 6 ρουκέτες σειράς M30/M31 GMLRS ή 1 βλήμα ATACMS
Το οπλικό σύστημα πιστώνεται με την επιτυχία της Ουκρανίας, στην άμυνα της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, προσβάλλοντας στόχους υψηλής αξίας με εντυπωσιακή ακρίβεια, όπως αριθμό αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβους συγκοινωνιών, Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως και άλλους στόχους.
Τα νησιά μας είναι γνωστό ότι έχουν τεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των Τούρκων και το Αρχιπέλαγος φαντάζει ως το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου, με τον οποίο μας απειλεί συνεχώς η ηγεσία της Τουρκίας, με πρώτον και καλύτερο τον Ερντογάν και τους ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ του, να ακολουθούν κατά πόδας.
Επίσης στη γκάμα των στόχων του HIMARS ενοείται ότι θα είναι επίσης στόχοι υψηλής προτεραιότητας των Τούρκων σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης, όπως αριθμός αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβοι συγκοινωνιών, Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων και άλλοι στόχοι.