Σχέδιο τουρκικής προβοκάτσιας που θυμίζει "βαριοπούλα" κατά της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από το τουρκικό ελικόπτερο προς την Ελλάδα κατευθύνεται και η τουρκική φρεγάτα (F240) Yavuz η οποία βρίσκεται στα χέρια των πραξικοπηματιών. Παράλληλα η Τουρκία εκτοξεύει απειλές αν δεν παραδοθούν οι προδότες καθώς θα θεωρηθεί στήριξη προς τον Φ.Γκιουλέν και αυτό σημαίνει πόλεμος.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί το βασικό θέμα ενδιαφέροντος των τουρκικών αρχών αυτή την ώρα.
Αφού απελευθερώθηκε ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, έγινε γνωστό ότι οι πραξικοπηματίες έχουν υπό τον έλεγχό τους την τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ, η οποία βρίσκεται εν όρμω στο ναύσταθμο του Γκολτσούκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την επιστροφή στην Τουρκία των 8 στρατιωτικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι 8 στρατιωτικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Το στρατιωτικό ελικόπτερο από την Τουρκία προσγειώθηκε σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο ελικόπτερο επέβαιναν 8 πραξικοπηματίες (7 στρατιωτικοί και ένας πολίτης) οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας.
Τέλος να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο επικαλέσθηκε τεχνική βλάβη προκειμένου να πάρει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Η ανακοίνωση της ΥΠΑ για την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη:
«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.
Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.
Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».