Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουν το φως νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες όλες συγκλίνουν σε τρία βασικά συμπεράσματα.Πρώτον, ότι παγιώνεται μια σημαντική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία ξεπερνάει τις 20 μονάδες.Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη αποσυσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φαίνεται να απειλείται η θέση του κόμματος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης απο το ΠΑΣΟΚ.Και τρίτον, το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται απο επτά μέχρι εννέα κόμματα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει έντονη φημολογία για το ποιά θα είναι τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία -το επικρατέστερο σενάριο- κατακτήσει την αυτοδυναμία. Υπάρχουν διαρρόες που προέρχονται απο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και διαχέονται σε συγκεκριμένα media και δημοσιογράφους, όσον αφορά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.
Ο δημοφιλής Νίκος Δένδιας που εξασφάλισε ρεκόρ ψήφων σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα μετακινηθεί απο το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας στη θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αρχικά, του είχε γίνει πρόταση να γίνει πρόεδρος της Βούλης, αλλά απάντησε αρνητικά. Θα τον αντικαταστήσει στο Εξωτερικών, ο καθηγητής και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πρώτος στους υπουργούς Επικρατείας θα είναι ο τωρινός κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος, Άκης Σκέρτσος, τον οποίο θα ακολουθεί ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα παραμείνει ο Γιάννης Μπρατάκος.
Νέος «τσάρος» της οικονομίας θα είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και αναλαμβάνει το ενισχυμένο σε όλα τα πεδία χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Σταικούρα.Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως θα διοριστεί ο Νίκος Παπαθανάσης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το κρίσιμο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει, όπως φαίνεται, η Νίκη Κεραμέως, που αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ.Υφυπουργοί θα τεθούν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη (επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ) και Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα τεθεί επικεφαλής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπει ο νομομαθής Μάκης Βορίδης, στη θέση του ιατρού-μικροβιολόγου κ. Τσιάρα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας που έχει την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο των Υποδομών.
Αναπληρωτής υπουργός για τον αθλητισμό παραμένει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ υφυπουργοί στο συγκεκριμένο υπουργείο θα είναι οι Δημήτρης Καιρίδης -ο συγκεκριμένος ακούγεται και για θέση στο υπουργείο Εξωτερικών- και Ζέττα Μακρή.
Η μέχρι πρότινος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπει στο τιμόνι του υπουργείου Τουρισμού στη θέση του Βασίλη Κικίλια ή θα αναλάβει το νεοσυσταθέν υπουργείο Οικογενειακής και Στεγαστικής Πολιτικής.Στο τελευταίο ακούγεται και το όνομα της δικηγόρου Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ανάθεση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στη Σοφία Ζαχαράκη και θα είναι υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Η Λίνα Μενδώνη φαίνεται οτι είναι ακλόνητη και θα παραμείνει υπουργός Πολιτισμού, με υφυπουργό τον διπλωμάτη Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα βρίσκεται στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, όμως ρίχνει νερό στο κρασί του και να μην επιμένει να έχει πάλι το υπουργείο ανάπτυξης, όπως έκανε μέχρι πρότινος και αναλαμβάνει είτε το Μεταφορών είτε της Εμπορικής Ναυτιλίας που ακούγεται έντονα και το όνομα του Βασίλη Κικίλια. Θα παραμείνει κανονικά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά απο σχετική συζήτηση με το περιβάλλλον του προέδρου της ΝΔ.
Ένα απο τα σενάρια θέλουν τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει επικεφαλής του υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Η καινοτομία έγκειται ότι σε αυτή την περίπτωση θα συγχωνευθούν τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Πάντως, το όνομα του κυρίου Πιερρακάκη ακούγεται και για τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, ακομή και να παραμείνει στο τιμόνι του αυτόνομου υπουργείου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για τα χαρτοφυλάκια της Προστασίας του Πολίτη ή της Μεταναστευτικής Πολιτικής προορίζεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο υπουργείο Γεωργίας χάνει την θέση του ο Γεωργαντάς και μπαίνουν είτε ο Γ. Πλακιωτάκης είτε ο Γ. Οικονόμου,ενώ το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι μπαίνει επικεφαλής ο Θ. Σκυλακάκης που το όνομα του ακούγεται βέβαια και ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι στην επόμενη κυβέρνηση θέλει να έχουν μεγαλύτερη παρουσία οι κεντρογενείς, πρώην προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Χαριλάου Τρικούπη εδώ και χρόνια.Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιηθούν πρώην υπουργοί όπως οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γ. Μανιάτης και σύμφωνα με πηγές έχουν κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον πρώην πρωθυπουργό.
Τέλος, όλα δείχνουν ότι Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει ο Κώστας Τασούλας και η ΝΔ θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.