«Σήμερα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις, λόγω του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή ρητορική κατά της Ελλάδος, οφείλουμε να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας στηρίζεται πρωτίστως στους ίδιους τους Έλληνες, και την αποφασιστικότητά μας να τα υπερασπιστούμε».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης του Τυρνάβου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν κατέστη εφικτό να παραστεί, στο μήνυμά του επισήμανε ότι «η απελευθέρωση της πόλης του Τυρνάβου από τον Οθωμανικό ζυγό το 1881, ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για ολόκληρη την μετεπαναστατική Ελλάδα. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, τα σύνορα άλλαξαν και μεταφέρθηκαν από τη συνοριακή γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού στα βουνά της Μελούνας, ακριβώς πάνω από τον Τύρναβο. Η εύφορη θεσσαλική γη, με βορειότερο άκρο της την πόλη του Τυρνάβου, ήταν πλέον κομμάτι της νέας Ελλάδας, έτοιμη να καρποφορήσει και να προσδώσει οικονομική ανάταση στο νεότευκτο ελληνικό κράτος.
Η θέση της πόλης στα βόρεια σύνορα της Θεσσαλίας, σε σημείο πέρασμα από και προς τη Μακεδονία, ήταν καθοριστικής σημασίας για την οικονομική άνθηση της περιοχής την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ταυτόχρονα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των κατοίκων της, η πόλη μετατράπηκε εκτός από εμπορικό κόμβο, σε σημαντικό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, όπου άνθησαν τα γράμματα και ρίζωσε η ορθόδοξη πίστη. Σημαντικές προσωπικότητες, επιστήμονες και λόγιοι δίδαξαν στα σχολειά του Τυρνάβου, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πνεύματος, ενώ η πόλη κατέστη και τόπος θυσίας των Νεομαρτύρων Αγίου Γεδεών και Άγιου Γεωργίου του εκ Ραψάνης.
Η ενσωμάτωση του Τυρνάβου στον εθνικό κορμό έθεσε στη διάθεση του έθνους αυτή την πλουσιότατη πνευματική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Και επιπλέον, η θέση της πόλης δίπλα στα νέα σύνορα αποτέλεσε ορμητήριο για την απελευθέρωση της Ελασσόνας και της Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις, λόγω του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή ρητορική κατά της Ελλάδος, οφείλουμε να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας στηρίζεται πρωτίστως στους ίδιους τους Έλληνες, και την αποφασιστικότητά μας να τα υπερασπιστούμε».