Το Foreign Office επαναλαμβάνει τη δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις ότι δηλαδή η συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται το Φατίχ αυτή τη στιγμή, θεωρείται "αμφισβητούμενη", ωστόσο καλεί ταυτόχρονα την Άγκυρα να μην προβεί σε γεώτρηση.
Αυτούσια η ανακοίνωση
"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Σε σχέση με την σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαϊου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Καλούμε την Τουρκία να μην τρυπήσει σε αυτή την περιοχή.
Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ (και σημειώνουμε ότι η Κύπρος έχει φτάσει σε συμφωνίες με τις χώρες νότια και ανατολικά για τα όρια της ΑΟΖ).
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αέριο και το πετρέλαιο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων."
Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Κύπρου, επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».
Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.
Ο Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου έπειτα από συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο περιθώριο της Συνόδου MED 7, δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».
Χθες ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε. Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο. Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την αναβάθμιση και αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου, ιδιαίτερα στο νέο πλέγμα ισορροπιών που δημιουργείται από την προώθηση του νέου γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου και το Brexit.