Οικονομία

Τσουχτερά τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα: Πόσα καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Φωτιά στην τσέπη των ιδιοκτητών βάζουν τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα.

Στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης θα πιαστούν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι καταβάλλοντας επιπλέον φόρους.

Το σύστημα για την online υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ανοίξει και εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή μικρών βαρκών θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω των εξωφρενικών τεκμηρίων διαβίωσης!

Παρά το γεγονός πως εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται οι εισαγωγείς αυτοκινήτων αλλά και οι κατασκευαστές μικρών βαρκών για τα εξωφρενικά υψηλά τεκμήρια διαβίωσης στα αυτοκίνητα και στις βάρκες κανένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει τολμήσει να τα αλλάξει.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα έσοδα! Ναι σωστά διαβάσατε τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν μια τεράστια πηγή εσόδων για τα κρατικά έσοδα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως!

Μάλιστα τα στελέχη της τρόικας σε παλιότερη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο το κράτος εισπράττει και ένα μέρος από τα «μαύρα» χρήματα που διακινούνται στην ελληνική οικονομία.

Οι μόνοι τρόποι για να γλιτώσει κανείς από την καταβολή επιπλέον φόρων λόγω τεκμηρίων είναι είτε να μεταβιβάσει κάποιο ποσοστό του οχήματος ή της βάρκας σε ένα συγγενικό του πρόσωπο ώστε να μοιραστεί το τεκμήριο είτε να καταθέτει για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο τις πινακίδες κυκλοφορίας ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων.

Αντίθετα αν δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω μέχρι να αλλάξουν τα τεκμήρια διαβίωσης οι ιδιοκτήτες οχημάτων και βαρκών θα πρέπει να δηλώνουν έσοδα τουλάχιστον 4.000 ευρώ ευρώ για να μπορούν να δικαιολογούν την κατοχή ενός μικρού αυτοκινήτου ή μιας βάρκας.

Ειδικότερα στα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:

* Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. Το τεκμήριο διαβίωσης δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Τεκμήριο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Αν έχετε αποκτήσει κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από τα τεκμήρια διαβίωσης!

Ειδικότερα σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, θα πρέπει, στο πεδίο του πίνακα 5.1γ όπου αναγράφονται τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, να είναι συμπληρωμένος ο αριθμός μηδέν. Το τεκμήριο διαβίωσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα των οποίων η ισχύς μετράται αποκλειστικά με KW ορίζεται σε 4.000 ευρώ ανεξαρτήτως ισχύος…

Χειρότερα τα τεκμήρια στις βάρκες

Στα σκάφη αναψυχής και στις βάρκες τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» είναι πολύ χειρότερα καθώς κλιμακώνονται ως εξής:

* Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

* Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Για τα ίδια σκάφη με μήκος πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 10 μέτρων και μέχρι 12 μέτρα, προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 12 μέτρων και μέχρι 15 μέτρα, προστίθενται 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 15 μέτρων και μέχρι 18 μέτρα, προστίθενται 22.500 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 18 και μέχρι 22 μέτρα, προστίθενται 30.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Τέλος, για σκάφη πάνω από 22 μέτρα, προστίθενται 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

Τα ποσά της περίπτωσης αυτής μειώνονται 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

Η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» κάθε σκάφους μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι δέκα 10 έτη από τη χρονιά που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. Τα παραπάνω ποσά του πίνακα μειώνονται κατά 50% για τα ιστιοφόρα σκάφη.

Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...