Κόσμος

Νέα θύελλα έρχεται από την Τουρκία: Σειρήνες πολέμου με την Αρμενία

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Ερντογάν, αυτή τη φορά με την Αρμενία μετά την ενέργεια του Αρμένιου προέδρου να «σχίσει» τα πρωτόκολλα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αρμενία και Τουρκία είχαν υπογράψει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2009, για να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους, μετά από έναν αιώνα έχθρας, και τη μαζική γενοκτονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα όμως, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan δήλωσε επίσημα ότι τα πρωτόκολλα ειρήνης Αρμενίας-Τουρκίας είναι άκυρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ανέφερε ο προεδρικός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Χάκοβιαν στο Yerkir Media.

Απαντώντας, ο Ερντογάν μετακίνησε νέες ειδικές ομάδες ασφάλειας και επιτήρησης της Τουρκίας στο συνοριακό σημείο που συνορεύει με την Αρμενία στον ποταμό Arpacay, και εκτείνεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα.

Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν εντείνει την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή με πρόσχημα την μετακίνηση Κούρδων ανταρτών (ΡΚΚ) από τον Πόντο, οι οποίοι μετακινούνται από και προς την Αρμενία , σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Μάλιστα, πριν τρεις –τέσσερις ημέρες τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες της 25ης Ταξιαρχίας διεξήγαγαν ασκήσεις στην περιοχή Καρς , η ιστορία του οποίου είναι «μεγάλη» και εγκυμονεί κινδύνους για την Άγκυρα.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ρωσίας που διατηρεί αδελφικούς δεσμούς με την Αρμενία καθώς υπήρξε τμήμα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης. Μάλιστα η Ρωσία το 2016 προχώρησε στην ενίσχυση της στρατιωτικής της βάσης στην Αρμενία.

Η χώρα, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, βρίσκεται ανάμεσα στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας και της Δύσης.

Ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση

Η Αρμενία είναι σήμερα μια πολυκομματική δημοκρατία, με αρχαία και ιστορική πολιτιστική κληρονομιά. Το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο κράτος που υιοθέτησε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία στις αρχές του 4ου αιώνα (η παράδοση αναφέρει ως ημερομηνία το έτος 301). Η χριστιανική πίστη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την συνείδηση του αρμενικού λαού.

Είναι μέλος σε πάνω από 40 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Έθνη,την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα. Συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την ειρήνη» (PfP) και στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Είναι επίσης μέλος-παρατηρητής στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ