Την κρισιμότητα της κατάστασης με την Τουρκία, η οποία είναι βέβαιο, όπως προέκυψε και από την ενημέρωση που έκανε χθες στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Νίκος Κοτζιάς ότι θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, τον Έβρο και την κυπριακή ΑΟΖ, αντανακλά η πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η απόφαση για την ίδρυση του Σ.Ε.Α εξετάζεται πλέον σοβαρά μετά τη νέα ελληνοτουρκική κρίση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο και αυτά που έπονται. Ο Νίκος Κοτζιάς ανάφερε χθες πώς η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον από την λογική του «γκριζαρίσματος» κάποιων περιοχών στο Αιγαίο και έχει περάσει στην διεκδίκηση τους δια των όπλων. Είναι μία εξαιρετικά ανησυχητική δήλωση αυτή από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μόλις ανακοινωθεί ότι ιδρύεται, θα προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας (λόγω Λιμενικού) η ηγεσία της ΕΥΠ, η στρατιωτική ηγεσία υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και οι σύμβουλοι Άμυνας και Εξωτερικών του πρωθυπουργού. Θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι συνεδριάσεις του θα είναι μη ανακοινώσιμες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόταση για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είχε και στο παρελθόν κατατεθεί στον πρωθυπουργό (και παλαιότερα σε προηγούμενες κυβερνήσεις) πλην όμως οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν, λόγω της άρνησης είτε του υπουργού Εξωτερικών, είτε του υπουργού Άμυνας που δεν ήθελαν κανένα συμβούλιο να αναμειγνύεται στις αρμοδιότητές τους.
Φαίνεται όμως τώρα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τα όσα συνέβησαν στα Ίμια με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το Σκοπιανό, το Αλβανικό πείστηκε και προχωρεί στην ίδρυση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κύπρος, Ρωσία κτλ).
Να σημειωθεί πώς την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει προτείνει και η Νέα Δημοκρατία και φαίνεται πώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την ίδρυση τέτοιου συμβουλίου το οποίο θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όταν (και όποτε) η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση.
Αξίζει να επισημανθεί πάντως, πώς τις τελευταίες ημέρες που η κατάσταση είναι κρίσιμη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δουλεύει όπως θα έπρεπε, με συνέπεια να δημιουργούνται κενά και να υπάρχει ασυνεννοησία ως προς τις ενέργειες που πρέπει να αποφασιστούν και να γίνουν. Στην πιο κρίσιμη κατάσταση δηλαδή κάποιοι δεν μιλιούνται μεταξύ τους.