Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε πριν λίγο την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Ιστορικές στιγμές και πολιτικός σεισμός στην ΕΕ. Κορυφώνεται πλέον το δράμα στην Ισπανία καθώς, ενώ στη Μαδρίτη συνεδρίαζε η Γερουσία προκειμένου να εγκρίνει το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης, στο καταλανικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε η ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Στη Μαδρίτη το πρωί ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε τη στήριξη της Γερουσίας στην πρότασή του για ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είπε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1978 που υιοθετείται το Άρθρο 155, «διότι η κατάσταση είναι έκτακτη».
«Στην Καταλονία, υπήρξε προσπάθεια να αγνοηθούν, να ανακληθούν και να παραβιαστούν οι νόμοι… και αυτό το έχουν παραδεχθεί. Μια νέα νομιμότητα εγκρίθηκε, όπως μας είπαν. Έχουν πάρει αντιδημοκρατικές αποφάσεις που παραβιάζουν τον νόμο και την κανονική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, και σε αντίθεση με τις ισπανικές και ευρωπαϊκές αξίες, καθώς συντρίβουν τις μειονότητες και παραβιάζουν το κράτος δικαίου», είπε.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να στραφούμε στον νόμο για να διασφαλίσουμε πως ο νόμος τηρείται και γι’ αυτό καταρτίσαμε το Άρθρο 155, έναν νομικό και δημοκρατικό μηχανισμό που μοιάζει με τα εργαλεία που υπάρχουν στις δημοκρατικές χώρες γύρω μας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.
Τόνισε πως τα «έκτακτα μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει όταν πολλοί άνθρωποι το απαιτούσαν, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δημοψήφισμα, τον μεταβατικό νόμο… Δεν το κάναμε, διότι πιστέψαμε πως υπήρχε ακόμα χρόνος να επιστρέψουν στην ομαλότητα τα πράγματα».
Όπως δήλωσε ο κ. Ραχόι, «οι Καταλανοί πρέπει να προστατευθούν από μια μη ανεκτική μειονότητα που απονέμει η ίδια την κυριότητα της Καταλονίας στον εαυτό της και που προσπαθεί να υποβάλλει όλους τους Καταλανούς στον ζυγό της δικής της θεωρίας».
«Το Άρθρο 155 δεν στρέφεται κατά της Καταλονίας, αλλά στόχο έχει να αποτρέψει την κατάχρηση της Καταλονίας», υπογράμμισε.
Σε ανάρτησή του λίγο μετά την ομιλία του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα ανέφερε τους τέσσερις στόχους του Άρθρου 155: 1) αποκατάσταση της νομιμότητας, 2) αποκατάσταση της κοινωνικής αρμονίας, 3) οικονομική ανάκαμψη και 4) κήρυξη νέων εκλογών.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η στιγμή της Ανακήρυξης
Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Κάρλος Καριθόσα, ανέμισε το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν:
«Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.
Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Πανηγυρίζουν
Η Κομισιόν καλεί στην τήρηση του ισπανικού Συντάγματος
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.
Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.