Επιστήμες Υγείας

Γ. Κιουμής: Οι καπνοί από τις φωτιές μπορούν να αυξήσουν τα κρούσματα κορονοϊού

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν είναι ότι κάνει απλώς την ατμόσφαιρα αποπνικτική και επικίνδυνη αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances συμπεραίνει ότι τα υψηλά ποσοστά σωματιδίων ΡΜ 2.5 στον αέρα που σχηματίστηκαν λόγω των πυρκαγιών το 2020 επιδείνωσαν την επιδημιολογική κατάσταση ενώ σε κομητείες στην Καλιφόρνια και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον όπου καταγράφηκαν μεγάλες πυρκαγιές η ρύπανση συνέβαλε στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του κορονοϊού και στον αριθμό των θανάτων.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας- Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής μιλώντας για το θέμα, εάν δηλαδή ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα του κορονοϊού τόνισε ότι ο καπνός μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του αναπνευστικού και φυσικά να διευκολύνει τον κορονοϊό - όπως κι άλλους ιούς- να εγκατασταθεί και να προκαλέσει νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι καπνοί από πυρκαγιές αυξάνουν την ευαισθησία του αναπνευστικού,δεν είναι ότι έχει κάποια άμεση σύνδεση ο καπνός με τον κορονοϊό, ότι υπάρχει δηλαδή εκλεκτική συγγένεια μεταξύ αυτών των δύο. Οποιοδήποτε βλαπτικό ερέθισμα το οποίο ενεργοποιεί τη φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα διευκολύνει ταυτόχρονα τον κορονοϊό, όπως κι άλλους ιούς, να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν νόσο» είπε ο κ. Κιουμής.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτήρισε το εύρημα της έρευνας του Χάρβαρντ αναμενόμενο κι ότι η έκθεση ενός ατόμου στα σωματίδια ή στις χημικές ουσίες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ευαισθητοποιούν τα κύτταρα και διευκολύνουν τον κορονοϊό.

«Είναι ένα εύρημα το οποίο έχει σημασία αλλά δεν αποτελεί πρωτοφανές. Είναι αναμενόμενο αυτό το εύρημα το οποίο μας υπογραμμίζει ότι όταν κάποιος έχει ερεθισμένο το αναπνευστικό σύστημα από τους καπνούς κι έχει εναπόθεση σωματιδίων ή έχει ερεθισμό από τις χημικές ουσίες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είναι λογικό ότι τα κύτταρα είναι περισσότερο ευαίσθητα στη συνέχεια στην προσβολή από τον κορονοϊό» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ