santorini
Περιβάλλον

Κυκλάδες: Συνεχίζονται οι δονήσεις - Παπανικολάου: Περιμένουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ

Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στις Κυκλάδες, καθώς λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση ήταν 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, εξήγησε πως ο χθεσινός σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Σαντορίνη και είναι ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην περιοχή δεν ήταν ο κύριος και πως αναμένεται η κύρια δόνηση να ανέρχεται στα 6 Ρίχτερ.

«Δεν έχει αλλάξει η άποψή μου, με βάση τα ρήγματα που υπάρχουν. Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ίου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ίο δηλαδή, στην ακτή. Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση. Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση. Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο μέσα, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2» είπε αρχικά ο καθηγητής.

«Το Σαββατοκύριακο περάσαμε τα τεσσάρια είχαμε 4,0- 4,1. Τώρα έχουμε 5,2. Αυξήθηκε σταδιακά, έγινε μια κλιμάκωση του μεγέθους των σεισμών, των μεγαλύτερων, γιατί πάντα γίνονται και μικρότεροι, πάνω από μια μονάδα της κλίμακας Ρίχτερ. Τα πιο δύσκολα με την έννοια ότι μόνο όταν γίνει ένας σεισμός που θα έχει εκτονώσει όλο το μήκος του ρήγματος, είτε της Ανύδρου, είτε της Ίου. Πιθανό να είναι η Ίος, γιατί το βλέπουμε να είναι μακριά της Ίου αλλά έχει μια κλίση 45-50 μοίρες», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου. 

«Τα ρήγματα είναι γεγονός πως όσο κι αν φαίνονται στον χάρτη σαν συνέχεια, είναι τεμαχισμένα σε μεγαλύτερα, σε κάποια κομμάτια. Αλλιώς αν ήταν να το δούμε το ρήγμα της Ίου από βορειοδυτικά της Σαντορίνης μέχρι να φτάσει στην Αμοργό, τότε αυτό είναι ένα τεράστιο ρήγμα που αν τυχόν ενεργοποιούταν αυτή η ζώνη θα φτάναμε τα 7 Ρίχτερ και πάνω όπως είχαμε το 1956. Δεν πρόκειται περί αυτού. Κάτω από την Άνυδρο, σ' εκείνο το σημείο αυτό το ρήγμα περνάει περίπου στα 10 χιλιόμετρα. Της Ίου το ρήγμα είναι 10 χιλιόμετρα κάτω από το νησάκι της Ανύδρου», τόνισε. 

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος, σε καμία περίπτωση. Είναι μια συνεχής σειρά, έγιναν 5,1 κλπ και πήγε 5,2 και σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ο κύριος σεισμός αυτής της ακολουθίας που έχουμε ήδη ζήσει. Δεν αντιστοιχεί και στις διαστάσεις της περιοχής που έχει διεγερθεί», ανέφερε. 

«Δε μίλησε κανείς για μείζονα καταστροφή. Δε νομίζω ότι είναι κάποιος που να έχει μιλήσει για μεγάλη καταστροφή. Έχουμε εξηγήσει ότι και το 6 Ρίχτερ που είναι το πιο πιθανό να συμβεί και να κλείσει αυτός ο κύκλος και να ησυχάσουμε και εμείς και οι κάτοικοι, απλά θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα σε κάποιες κατασκευές στη Σαντορίνη και μόνο εκεί και κυρίως στις περιοχές που είναι η Καλντέρα, επειδή εκεί θα έχουμε κατολισθήσεις και καταπτώσεις. Αυτό είναι το κύριό μας θέμα, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Δεν είναι καμιά καταστροφή. Έτσι κι αλλιώς και στην περιοχή που φοβόμαστε ότι θα έχει κατολισθήσεις και θα υπάρχουν ζημιές σε σπίτια που κατά τα άλλα φαίνονται μια χαρά, δε μένει και κανένας τώρα. Απλά θα γίνουν κάποιες ζημιές σε κάποια σπίτια, αλλά ο κόσμος έχει φύγει από εκεί», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ