ακτινοθεραπεία
Επιστήμες Υγείας

Πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία αντικαθιστά εβδομάδες συμβατικής θεραπείας

Μια δόση ακτινοθεραπείας που χορηγείται μέσα από το σώμα για μόνο 30 λεπτά είναι τόσο αποτελεσματική εναντίον του καρκίνου του μαστού όσο εβδομάδες θεραπείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας που δημοσίευσαν χθες οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Γιατροί στο University College του Λονδίνου ανέπτυξαν μια τεχνική βάσει της οποίας η θεραπεία γίνεται αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου, ενώ η ασθενής βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια αναισθησίας. Ενα μικρό εργαλείο σαν σφαιρίδιο τοποθετείται μέσα στο στήθος, στην κοιλότητα όπου βρισκόταν ο όγκος. Μόλις χορηγηθεί η δόση της ακτινοθεραπείας, απομακρύνεται και κλείνεται χειρουργικά η τομή. Ετσι οι γυναίκες αποφεύγουν περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο που απαιτούνται στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων στην παραδοσιακή ακτινοθεραπεία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους ούτε σε πιθανότητες επιβίωσης ούτε σε πιθανότητες υποτροπής.

ακτινοθεραπεία

Ευρύτερη χρήση. Στη θεραπεία που ονομάζεται Στοχευμένη Διαλειτουργική Ακτινοθεραπεία (Targeted Intraoperative Radiotherapy) δόθηκε έγκριση από το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας το 2018 για κέντρα που ήδη διέθεταν τον εξοπλισμό και το ειδικευμένο προσωπικό. Ο Τζαγιάντ Βαΐντια, επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι τα νέα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ευρύτερη χρήση της μεθόδου αυτής: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι επιτέλους μια θετική ιστορία. Υπάρχει λιγότερος πόνος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την τεχνική αυτή (η οποία εν συντομία αποκαλείται Targit Iort), οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα την εγχείρηση και την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό μειώνει σημαντικά τον χρόνο που περνούν στο νοσοκομείο και τους επιτρέπει να αναρρώσουν πιο γρήγορα, δηλαδή να επιστρέψουν στη ζωή τους ταχύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερες από 55.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Οσες χρειάζονται ακτινοθεραπεία πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο 15-30 φορές για αρκετές συνεδρίες.

Τα νέα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που έγινε σε 2.298 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών οι οποίες είχαν καρκίνο του στήθους με όγκους άνω των 3,5 εκατοστών. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονταν σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες - στη μία υποβλήθηκαν σε παραδοσιακή ακτινοθεραπεία και στην άλλη στη νέα μέθοδο, από το 2000 έως το 2012.

Προηγούμενες μέθοδοι είχαν δείξει ότι η νέα τεχνική προσφέρει λιγότερες παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι σημαντικά μικρότερος αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πέθανε από άλλα αίτια εκτός του καρκίνου, αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί. Μια ασθενής στις 5 που υποβλήθηκε στην Target Iort χρειάστηκε άλλου είδους μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

H Mία Ρόζενμπλατ, από την οργάνωση Breast Cancer Now, θεωρεί πως τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για «να κατανοήσουμε καλύτερα την πιο σωστή επιλογή ασθενών για αυτή τη θεραπεία».

Η Λίζα Μπερν, πρώην ασθενής καρκίνου του μαστού, περιγράφει τη συνήθη ακτινοθεραπεία ως «την τελευταία σταγόνα» αφότου είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και εγχείρηση. Η 50χρονη δημοσιογράφος είχε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία επί τρεις εβδομάδες το 2013. Παρότι ήταν λιγότερο κουραστική από τη χημειοθεραπεία, θυμάται ότι οι καθημερινές επισκέψεις στο νοσοκομείο ήταν «εξουθενωτικές». Εάν είχε τη δυνατότητα, λέει σήμερα, να επιλέξει τη νέα μέθοδο, θα το έκανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...