Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Curtiss–Wright», κ. Vincent Denis (Sales Director), κ. Regis Lambert (Project Department Manager), κ. Ευάγγελου Βερονικιάτη (CEO & Chairman of BoD, Terra Spatium S.A) και κ. Βασίλη Σταθόπουλου (Project Manager, Terra Spatium S.A) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ, της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, καθώς και προσωπικό της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών.
Σκοπός της συνάντησης, ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων των συστημάτων ανάσχεσης αεροσκαφών F-35.
Ποιος είναι ο πύραυλος που διαπραγματευόμαστε την αγορά του
Ο πύραυλος JSM, με δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας, ισχυρότερη πολεμική κεφαλή και μεγαλύτερο βεληνεκές.
Οι πύραυλοι τύπου JSM προέρχονται από τους γνωστούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Naval Strike Missile (NSM), έχουν βάρος 416 κιλά, με 118 κιλά να ζυγίζει η πολεμική κεφαλή, έχουν μήκος 4 μέτρα, με μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος σχεδιάστηκε για ενσωμάτωση στο μαχητικός 5η γενιάς F-35, το οποίο μπορεί να μεταφέρει δύο (2) πυραύλους εσωτερικά συν άλλους τέσσερις στην εξωτερική ανάρτηση του.
Η ελληνική πλευρά είχε στείλει εδώ και μεγάλο διάστημα επιστολή, με την οποία ζητά, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, εκπαίδευση των Ελλήνων τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης ( FOS) των αεροσκαφών F-35 για άμεση πρόσβαση σε μεγάλες αποθήκες ανταλλακτικών στις ΗΠΑ.
Επίσης ζητήσαμε συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να φτάνει στα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης υλοποιούμε ήδη την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης με ειδικά προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού, που κοστολογούνται με 500 εκατομμύρια δολάρια.
Το αεροσκάφος F-35 είναι η πανίσχυρη εναέρια πλατφόρμα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μας εισάγει στο επίπεδο υλοποιήσεως δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.
Το αεροσκάφος αυτό, μέσω του γνωστού συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16, θα επιχειρεί επικοινωνόντας σε πραγματικό χρόνο με αεροσκάφη Rafale, F-16 Viper, και φυσικά τις γελλικής κατασκευής Φρεγάτες FDI, τα συστήματα Patriot, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145.
Πρόκειται για πρωτόγνωρες δυνατότητες στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε σχέση με όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα.
Με δύο μοίρες F-35A αποτελούμενες συνολικά από 40 αεροσκάφη η ελληνική πολεμική αεροπορία θα γίνει κυρίαρχη και πρωτοπόρος στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην περιοχή της Μεσογείου η μόνη χώρα που θα μας υπερνικά είναι η σύμμαχη Ιταλία, η οποία διαθέτει 60 F-35A και 30 F-35B. Στο μέλλον η Ρώμη θα παραλάβει επιπρόσθετες μονάδες, φτάνοντας τα συνολικά 115 μαχητικά F-35.
Αυτό που ενδιαφέρει την χώρα μας ωστόσο είναι η κυριαρχία στο Αιγαίο, έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Με 40 F-35A η αεροπορία μας αδιαμφισβήτητα θα διατηρήσει το πάνω χέρι στον αέρα, ανεξαρτήτως του αριθμού μαχητικών KAAN που θα αποκτήσει η τουρκική αεροπορία.