santorini
Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Σαντορίνη, αισθητός και στην Αθήνα - Γκανάς: «Πρωτοφανής σεισμική κρίση, χωρίς κίνδυνο ηφαιστείου»

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα ανοιχτά της Σαντορίνης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.  

Η σεισμική δόνηση ήταν αισθητή στην Αττική και την Κρήτη. 

Ο σεισμός έγινε στις 22:15 και το επίκεντρό του ήταν 13 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκαν δύο σεισμοί σε ένα λεπτό, με επίκεντρο ο πρώτος στα 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και ο δεύτερος με επίκεντρο στα 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Τελικά ένας ήταν ο σεισμός  και ήταν ο μεγαλύτερος που έχει γίνει μέχρι τώρα μετά το 5,2 που είχε σημειωθεί πριν από ημέρες.

Σημειώνεται ότι μαίνεται για ακόμα μία ημέρα η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, καθώς ακόμα είχαν προηγηθεί  πέντε σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω σημειώθηκαν ανοιχτά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 13:23 και ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.

Γκανάς: Aπό 31 Ιανουαρίου έχουμε καταγράψει 169 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και λιγότερο από 5,2

Συνεχίζονται οι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μίλησε για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 απάντησε, μεταξύ άλλων, στο αν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή. 

«Το σενάριο που έχουμε πει εδώ και περίπου τέσσερις ημέρες πριν, ότι επικρατεί μια σμηνοσειρά και τα μεγέθη είναι πολύ κοντά 5,1 και 5,2. Δεν υπάρχει κύριος σεισμός με την έννοια που ξέρουμε δηλαδή κύριος και μετά μετασεισμοί. Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει το 5,2 η οροφή. Είναι πιθανό να παραμείνει, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε ένα φαινόμενο δυναμικό σε εξέλιξη. Έχουμε καταγράψει, μέχρι στιγμής, από 31 Ιανουαρίου 169 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και λιγότερο από 5,2. Μιλάμε για πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Σ' αυτή τη φάση περιμένω να συνεχιστεί και άλλο η ακολουθία αυτή. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια με δυο εβδομάδες, για να δούμε αυτή τη σμηνοσειρά πώς θα εξελιχθεί», είπε αρχικά ο κ. Γκανάς. 

«Εμείς από όργανα και μετρήσεις που κάνει η αρμόδια υπηρεσία στρατού, στην Καλντέρα δείχνουν τις αλλαγές στο έδαφος. Αυτές οι αλλαγές, βλέπουμε εμείς, ότι δείχνουν μια ανύψωση η οποία οφείλετε σε είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός και η σεισμικότητα που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο που είναι 25 χιλιόμετρα, είναι ένα δεύτερο γεγονός. Κίνδυνος για το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ούτε για την Καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο. Αναμφισβήτητα υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους και οφείλεται σε άνοδο μάγματος το οποίο έχει ανέβει από τον μανδύα της γης, στον στερεό φλοιό και εκεί πήγε στον μαγματικό θάλαμο που είναι σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Έχουμε υπολογίσει ότι το μάγμα που ανέβηκε ισούται με πέντε εκατομμύρια κυβικά, όταν η προηγούμενη κρίση του 2011 και 2012 ήταν δώδεκα εκατομμύρια κυβικά. Δηλαδή κάτι μισό από την προηγούμενη και το παρακολουθούμε συνέχεια», κατέληξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ